Powszechny spis rolny w 2020. Można odmówić spowiadania się państwu?

• Autor wątku Autor wątku mała_syrenka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mała_syrenka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam
W 2020 roku rozpocznie się spis powszechny rolników.
1. Można odmówić udzielenia poufnych informacji rachmistrzowi? Nie mam zamiaru dzielic się informacjami o stanie majątku bo podniosą podatki, zniszczą działalność co stało się normą w tym państwie totalitarnym.
2. Co grozi za kłamanie ( gdybyśmy powiedzieli, że nic nie mamy, jesteśmy biedni itd.,) a w rzeczywistości dzierżawimy 500 hektarów?

Ostatnia edycja:
1 & 2:
Jest obowiązkowy.

Art. 56. 1. Kto wbrew obowiązkowi przekazuje dane statystyczne niezgodne ze stanem faktycznym, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
2. W wypadku mniejszej wagi sprawca podlega grzywnie.
Art. 57. Kto wbrew obowiązkowi odmawia wykonania obowiązku statystycznego albo udzielenia informacji w spisie powszechnym lub innym badaniu statystycznym, podlega grzywnie.

czy dobrze myślę że skutkiem istnienia tajemnicy statystycznej jest brak możliwości pociągnięcia kogokolwiek do odpowiedzialności za udzielenie świadomie nieprawdziwych informacji w powszechnym spisie rolnym?

rozumuję w ten sposób że skoro informacja zbierana jest do celów statystycznych ale nie ujawnia sie kto co powiedział, to nie ma możliwości udowodnić że akurat Kowalski powiedział prawdę a akurat Nowak skłamał.

czy moje rozumowanie jest poprawne czy tkwi w nim błąd? a jeśli błąd to w którym miejscu?

Regand napisał:
1 & 2:
Jest obowiązkowy.
W jaki sposób taka osoba zostałaby pociągnięta do odpowiedzialności skoro nie jest wymagane od niej podanie imienia czy nazwiska?

Co z ochroną tajemnicy handlowej ,gdy zostałem zobowiązany przez ojca na umowie do nie przekazania informacji? Przecież to ile produkujemy, co ile czego mamy są w mojej ocenie danymi wrażliwymi. Konkurencja by zabiła za takie informacje. Mając takie informacje można przelilczyć dochód, ocenić kondycje gospodarstwa, prognozować, wpływać na rynek cen itd. Super sprawa dla manipulatorów, spekulantów, skarbówki i gwarantowana kontrola. To czysta żyła złota.

Ostatnia edycja:
Chłopie. W jakim Ty świecie żyjesz? Takie dane są do wyciągnięcia w jeden dzień bez żadnych spisów. Nie panikuj jakbyś był dzieciak, podaj mniej więcej jak wygląda gospodarstwo i tyle. Takie spisy istnieją od tysięcy lat. Są potrzebne żeby określić stan gospodarki i prognozy.

Regand napisał:
1 & 2:
Jest obowiązkowy.

Jak przywołujesz przepis określający odpowiedzialność za czyn lub zaniechanie, wskaż również przepis je nakazujący.

mickiewicz_daniel napisał:
Takie dane są do wyciągnięcia w jeden dzień bez żadnych spisów.
Skoro można je wyciągnąć bez problemu to po co państwo buli coś koło 700 milionów złotych za te badania?

Nie da się danych wyciągnąć od tak. Raz, że nie ma faktur online i jakieś scentralizowanej bazy. Dwa jak kupujesz sprzęt rolniczy to go nigdzie nie rejestrujesz bo nie ma obowiązku prawnego robić to z kombajnami i całą resztą.
To samo tyczy się dzierżawienia gruntów. Osoba od, których dzierżawimy nigdzie tego nie zgłasza bo jak wyżej nie ma obowiązku. Płaci tylko skarbówkę.
podaj mniej więcej jak wygląda gospodarstwo i tyle.
Pod przyszły podatek katastralny? No pewnie :) Polecam poczytać na grupie na FB jak inni rolnicy przed tym przestrzegają i piszą, żeby nie podawać.
Takie spisy istnieją od tysięcy lat.
Istniały tylko, że nikt ich nie wykorzystywał do rabowania rolników.

Ostatnia edycja:
Umknęło mi.
mała_syrenka napisał:
podniosą podatki, zniszczą działalność co stało się normą w tym państwie totalitarnym.

Jak chcesz liczyć na pomoc to powstrzymaj się od polityki i wylewania żalu na bliżej nie sprecyzowane "nie wiadomo co".

Masz prawo być w czasie spisu nieobecny lub chory. Zdarzenie losowe może trafić się każdemu. Przemyśl powyższe zdanie i przestań siać popłoch.
Nikt na Twoją role nie nastaje, nikt Cię nie rabuje.

Powrót