Pozbawienie dojazdu do działki

• Autor wątku Autor wątku Scowron
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Scowron

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam

Mam następującą sytuację:​
Trzech sąsiadów którzy są właścicielami ziemi w dwóch pasach jak niżej, ja jako właściciel nr 2. Pomiędzy tymi pasami gruntów jest fizycznie droga gruntowa. Formalnie to są trzy działki w planie zagospodarowania przestrzennego oznaczone jako drogi/grunty orne. Wszystko było w porządku póki nie okazało się że gmina w której mieszkam pozbyła się tych gruntów około rok temu na rzecz jednego z sąsiadów nr 1. Zakładam że nastąpiła sprzedaż gdyż w przypadku sprawy sądowej jako właściciel działek sąsiadujących zostałbym poinformowany. W ten sposób zostałem pozbawiony dojazdu do swoich działek. Z drogi tej korzystałem jeszcze 20 lat temu regularnie teraz już znacznie rzadziej. Po lewej stronie działek 1,2 również jest droga ale w praktyce jest to wąwóz momentami o głębokości 7-8 metrów i dosyć wąski także od kilkudziesięciu lat nieużywany. Powiem szczerze, że trochę mnie niepokoi sytuacja. Znam nr ksiąg wieczystych gdzie mam informację że działki zostały przyłączone w 12 2021r. na podstawie wypisu z rejestru gruntów. Wydział geodezji starostwa powiatowego nie udostępni informacji dotyczących działek osób prywatnych.
Dochodząc do sedna mam pytanie, czy gmina mogła się pozbyć działki bez przetargu i ogłoszenia w BIP? W jaki sposób mogę zaskarżyć istniejący stan? Co mogę jeszcze sprawdzić samodzielnie?
Do gminy chcę ruszyć już dobrze przygotowany.​
|--- |---|
|_1_|---|
|----| 3 |
|_2_|---|
|----|---|
|_1_|---|
|----|---|
|_2_|---|

Pozdrawiam
Piotr

Poczytaj o ustanowieniu służebności drogi koniecznej. Gmina nie ma obowiązku bycia właścicielem drogi, żebyś mógł z niej korzystać.

Wolałbym przywrócić pierwotny stan niż pieczętować obecny.

Piotr

Dochodząc do sedna mam pytanie, czy gmina mogła się pozbyć działki bez przetargu i ogłoszenia w BIP? W jaki sposób mogę zaskarżyć istniejący stan? Co mogę jeszcze sprawdzić samodzielnie?
To odpowiadając na pytanie nic nie możesz zrobić, jeśli sprzedaż miała na celu poprawę zagospodarowania nieruchomości przyległej. Podejrzewam, że tak było w tym wypadku skoro nie było przetargu.

Argument o poprawie zagospodarowania nieruchomości przyległej równie dobrze ja mógłbym wystosować. Zbycie działki przez gminę na pewno nie przyczyniło się do poprawy warunków pozostały działek do niej przyległych biorąc pod uwagę że były drogą dojazdową. Co gorsza utraciłem możliwość dojazdu.

Piotr

Powrót