S
Scowron
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 6
Witam
|_1_|---|
|----| 3 |
|_2_|---|
|----|---|
|_1_|---|
|----|---|
|_2_|---|
Pozdrawiam
Piotr
Mam następującą sytuację:
Trzech sąsiadów którzy są właścicielami ziemi w dwóch pasach jak niżej, ja jako właściciel nr 2. Pomiędzy tymi pasami gruntów jest fizycznie droga gruntowa. Formalnie to są trzy działki w planie zagospodarowania przestrzennego oznaczone jako drogi/grunty orne. Wszystko było w porządku póki nie okazało się że gmina w której mieszkam pozbyła się tych gruntów około rok temu na rzecz jednego z sąsiadów nr 1. Zakładam że nastąpiła sprzedaż gdyż w przypadku sprawy sądowej jako właściciel działek sąsiadujących zostałbym poinformowany. W ten sposób zostałem pozbawiony dojazdu do swoich działek. Z drogi tej korzystałem jeszcze 20 lat temu regularnie teraz już znacznie rzadziej. Po lewej stronie działek 1,2 również jest droga ale w praktyce jest to wąwóz momentami o głębokości 7-8 metrów i dosyć wąski także od kilkudziesięciu lat nieużywany. Powiem szczerze, że trochę mnie niepokoi sytuacja. Znam nr ksiąg wieczystych gdzie mam informację że działki zostały przyłączone w 12 2021r. na podstawie wypisu z rejestru gruntów. Wydział geodezji starostwa powiatowego nie udostępni informacji dotyczących działek osób prywatnych.Dochodząc do sedna mam pytanie, czy gmina mogła się pozbyć działki bez przetargu i ogłoszenia w BIP? W jaki sposób mogę zaskarżyć istniejący stan? Co mogę jeszcze sprawdzić samodzielnie?
Do gminy chcę ruszyć już dobrze przygotowany.
|--- |---|Do gminy chcę ruszyć już dobrze przygotowany.
|_1_|---|
|----| 3 |
|_2_|---|
|----|---|
|_1_|---|
|----|---|
|_2_|---|
Pozdrawiam
Piotr