Pozbawienie statusu bezrobotnego podczas zwolnienia lekarskiego

• Autor wątku Autor wątku migate
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

migate

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Dzień Dobry.

Mam dość duży problem. Sytuacja wygląda tak- dnia 15.02.2018, udałem się ze skierowaniem z urzędu pup do pracodawcy, ale mam dość poważne problemy ze zdrowiem (serce), ale pracodawca oczywiście napisał mi na skierowaniu że to ja odmawiam i zostało przez urząd pracy wszczęte postępowanie o pozbawienie mnie statusu bezrobotnego. Dostarczyłem do urzędu zaświadczenie lekarskie oraz zwolnienie lekarskie od dnia 04.03.2018 do 20.03.2018, a dzisiaj odebrałem pismo na poczcie od urzędu że zostałem pozbawiony statusu bezrobotnego dnia 15.02.2018....... i teraz mam pytanie, czy urząd pracy może mnie wykreślić podczas gdy byłem na zwolnieniu lekarskim ? i do tego zaniosłem też wyjaśnienie i zaświadczenie od lekarza o moim stanie zdrowia....

migate napisał:
pracodawca oczywiście napisał mi na skierowaniu że to ja odmawiam
A odmówił Pan? Czy też sam postawił diagnozę o niezdolności do pracy wyręczając lekarza medycyny pracy?
Tylko szczerze... Proszę napisać jak faktycznie było, a nie kto co komu napisał.
migate napisał:
czy urząd pracy może mnie wykreślić podczas gdy byłem na zwolnieniu lekarskim ?
Jeśli to Pan odmówił podjęcia pracy, to może, bo 15.02.2018 r. nie był Pan jeszcze na zwolnieniu lekarskim.
migate napisał:
zaniosłem też wyjaśnienie i zaświadczenie od lekarza o moim stanie zdrowia....
Od lekarza medycyny pracy? Zaświadczenie datowane z jakim dniem?

no tak dokładnie to nawet nie rozmawiałem z tym pracodawcą tylko z jakimś pracownikiem ,zapytał mnie czy jestem chętny do pracy i odpowiedziałem że mam problemy z sercem dostaje ataków które nie pozwalają mi nawet wstać i jestem w fazie diagnozowania i leczenia, po czym ten pracownik zaniósł moje skierowanie do osoby z która miałem rozmawiać i jak wrócił z moim skierowaniem to było że odmawiam pracy z powodu choroby serca.

Zaświadczenie lekarskie od lekarza rodzinnego wziełem ale jak to Pani wice dyrektor urzędu pracy powiedziała że dla niej to za mało i nie uznała tego zaświadczenia.
Czyli nic tu się nie da zrobić ? ani jakieś odwołanie nie pomoże ?

migate napisał:
nie rozmawiałem z tym pracodawcą tylko z jakimś pracownikiem ,zapytał mnie czy jestem chętny do pracy i odpowiedziałem że mam problemy z sercem dostaje ataków które nie pozwalają mi nawet wstać i jestem w fazie diagnozowania i leczenia, po czym ten pracownik zaniósł moje skierowanie do osoby z która miałem rozmawiać i jak wrócił z moim skierowaniem to było że odmawiam pracy z powodu choroby serca.
Czyli już na samym początku sam Pan sobie postawił diagnozę. Szkoda... po pierwsze dlatego, że to rolą lekarza medycyny pracy jest orzekanie o niezdolności do podjęcia pracy, a po drugie dlatego, że najwidoczniej potencjalny pracodawca stwierdził, że nie będzie tracił czasu na rozmowę o pracy z osobą, która nie ma może jej podjąć.
migate napisał:
Zaświadczenie lekarskie od lekarza rodzinnego wziełem ale jak to Pani wice dyrektor urzędu pracy powiedziała że dla niej to za mało i nie uznała tego zaświadczenia.
Bo lekarz rodzinny nie ma uprawnień, aby wypowiadać się o zdolności lub niezdolności do pracy. Od tego jest lekarz medycyny pracy.
migate napisał:
Czyli nic tu się nie da zrobić ? ani jakieś odwołanie nie pomoże ?
Nikt nie odmawia Panu prawa do złożenia odwołania... tylko po co? Nie ma Pan argumentów, żeby odwołanie mogło zostać uwzględnione.

rozumiem, czyli sprawa przekreslona , dzieki za pomoc , tylko teraz cofajac sie w czasie to w momencie otrzymania skierowania do pracy i majac problemy z sercem co powinienem zrobic ?

migate napisał:
cofajac sie w czasie to w momencie otrzymania skierowania do pracy i majac problemy z sercem co powinienem zrobic ?
Ofertę pracy przyjąć, a o niezdolności do podjęcia pracy samemu nie decydować, ale dać szansę wypowiedzieć się lekarzowi medycyny pracy. Na etapie badań wstępnych do pracy pacjent ma obowiązek poinformować lekarza profilaktyka o wszelkich schorzeniach, chorobach, dolegliwościach i na tej podstawie lekarz orzeka o zdolności bądź o niezdolności do pracy.

rozumiem, dzieki za pomoc i odpowiedzi

Powrót