Pozbawienie władzy z Anglii

• Autor wątku Autor wątku grazyna800
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

grazyna800

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Od dwóch lat mieszkam w Anglii a od roku próbuję pozbawić ojca dzieci władzy (on mieszka w Polsce).Pisałam do sądu polskiego ale dzieci mieszkają na terenie Anglii i jurysdykcję ma sąd angielski.Sąd angielski nie wie o co chodzi bo według ich prawa ojciec nie ma praw do dziecka urodzonego przed 2003 rokiem w związku nieformalnym.Dzieci ur.w 2000r.Ojciec od ponad 4 lat nie interesuje się dziećmi nie płaci alimentów ma kolejne dwie córki i poinformował mnie że bedzie tak długo robił sobie dzieci aż nie będzie musiał płacić na moje córki.Proszę o pomoc.

Zgodnie z s4 Ustawy dotyczącej dzieci z 1989 r. (Children Act) wniosek można złożyć do sądu rozjemczego (magistrates’ court) lub sądu hrabstwa (county court) Szczegółowe dane na witrynie Court Service: http://www.hmcourts-service.gov.uk/HMCSCourtFinder/. Sąd wydaje formularze. Formularz wniosku należy wysłać każdej osobie sprawującej władzę rodzicielską. Dokumenty składa się w terminie późniejszym, zgodnie z poleceniem sądu.

Ostatnia edycja:
Wielkie dzięki za odpowiedz.

i jeszcze jedno co do tych praw ojca do dzieci urodzonych przed 2003 rokiem. Byc moze cos zle zrozumialas poniewaz to brzmi tak (* Where the parents are not married to each other, the father will acquire parental responsibility if he acts with the mother to have his name recorded in the child's birth registration after 1st December 2003. *)

czy moze mi ktos powiedziec jak nazywa sie po angielsku pozbawienie praw rodzicielskich?chcialabym wystapic do angielskiego sadu z takim wnioskiem .moj ex maz jest polakiem ja rowniez jednak ja z dziecmi mieszkam w anglii a on nie wiem gdzie.przez pol roku mieszkal ze mna w anglii ale po rozwodzie w 2007 roku nie mamy kontaktu wyprowadzil sie nie wiem gdzie zmienil numer telefonu,nie kontaktuje sie z dziecmi nie placi zasadzonych alimentow.rozwod byl przeprowadzony w polsce ale z tego co sie orientuje nie moge wystapic o pozbawienie go praw w polskim sadzie poniewaz sama z dziecmi mieszkam w anglii,czy angielskie sady wydaja takie wyroki dla obywateli polskich?

Powrót