Pozbycie się blaszaka sąsiada z mojej działki

• Autor wątku Autor wątku BWPS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

BWPS

Użytkownik
Odpowiedzi
35
Witam. Mam działkę, na której znajduje się 1/4 blaszanego garażu mojego sąsiada. Mój dziadek pozwolił na bezpłatne umieszczenie części tego garażu sąsiadowi. Dekady minęły, pokolenia się zmieniły, tymczasem sąsiad bez uiszczania opłat ciągle zajmuje część mojego terytorium swoim blaszakiem. Na szczęście nie było żadnej pisemnej umowy, to było tylko ustne pozwolenie wiele lat temu. Jak próbuję wytłumaczyć sąsiadowi, żeby zabrał swój blaszak albo zaczął mi płacić (chociaż jestem zdecydowanie za pierwszą opcją, bo robię remont i jego blaszak mi zwyczajnie przeszkadza w renowacji mojego domu), ten wykręca się i zauważyłem, że zaczął mnie unikać. Jak tylko widzi że przyjeżdżam do domu, szybko ucieka, by uniknąć niewygodnej rozmowy.
Moje pytanie w związku z tym: jakie kroki mam podjąć, by efektywnie pozbyć się blaszaka i zarazem problemu mimo niechęci sąsiada?

BWPS napisał:
Dekady minęły, pokolenia się zmieniły, tymczasem sąsiad bez uiszczania opłat ciągle zajmuje część mojego terytorium swoim blaszakiem. Na szczęście nie było żadnej pisemnej umowy,

Względne szczęście, bo mogło dojść do zasiedzenia.

Powrót