Pozbycie się niechcianej umowy

• Autor wątku Autor wątku drole
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

drole

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam.

Witam mam zawarty aneks do umowy z pewną firma na świadczenie usług internetowych
dnia : 1.03.2011. Aneks zawarty został na 24 miesiące.
Jest w nim punkt odnośnie automatycznego przedłużania umowy na kolejny okres (24miesięcy) jeśli nie złożę odpowiedniego oświadczenia w terminie do 30 dni przed upływem jej i kolejnym okresem obowiązywania.
cyt:"7. W przypadku braku pisemnego, odpowiedniego oświadczenia abonenta, złożonego najpóźniej na 30 dni przed upływem pierwszego i każdego następnego okresu obowiązywania aneksu zawartego na czas określony, ulega on automatycznemu przedłużeniu, tj. bez potrzeby dokonywania jakichkolwiek czynności przez strony, na kolejny okres."
termin taki minął 29.1.2015 ( więc jak widać go przegapiłem)
pierwotna umowa zawarta (19.11.2005) była pomiędzy daną firmą a osobą prywatną (obecna żona)
aneks zawarty został pomiędzy moją firmą a daną firmą świadczącą usługę.
Z tego powodu nie obowiązują mnie klauzule niedozwolone.

Moje pytanie jest następujące:
czy jest jakiś sposób na wykręcenie się z tej umowy (aby nie być nią związanym do 2017 roku)
Jedyne co mi przychodzi do głowy to przeniesienie umowy z powrotem na mnie jako osobę prywatną, jeszcze przed ponownym przedłużeniem które nastąpi 1.3.2015
lub zawarcie nowej umowy (nie nazwanej jako aneks do obecnej lub nazwanej w zależności co lepsze) na mnie jako osobę prywatną.
i na przykład odstąpienie od niej w terminie 14 dni od jej zawarcia.
1) co jeżeli to będzie aneks, czy wracamy wtedy do obowiązującej umowy? co jeżeli zawrę aneks np: 22 lutego a wypowiem 2 marca (zachowam termin 14 dni) czy stary aneks już się nie przedłużył i nie będzie obowiązywał ?
2) co jeśli to będzie Nowa Umowa, te same pytania odnośnie odstąpienia, oraz czy nie powinno być tam zapisu odnośnie starej umowy?

pozdrawiam
Adam

Powrót