A
alexandra1984
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 2
Witam, bardzo proszę o poradę w następującej sprawie: jakiś czas temu pozowałam do zdjęć pewnemu fotografowi, nie została spisana żadna umowa, po czym niedawno odkryłam że umieścił on niektóre z tych zdjęć na stronie internetowej, na której prezentuje on swoje portfolio. Napisałam do niego, że zgodnie z ustawą o ochronie wizerunku nie ma on prawa do ich publikowania i poprosiłam o natychmiastowe ich usunięcie, nie zgodził się na to. Nie chcąc podejmować bardziej radykalnych kroków napisałam do administratora tej strony z prośbą o usunięcie tych zdjęć z serwisu, ponieważ użytkownik złamał jego regulamin umieszczając tam zdjęcia na których publikację nie miał zgody. Administrator wysłał maila do tego fotografa z prośbą o usunięcie moich zdjęć z zaznaczeniem, że jeśli tego nie zrobi, jego strona zostanie zablokowana. W odpowiedzi fotograf jedynie zniekształcił mi twarz na tych zdjęciach, lecz i tak byłam rozpoznawalna, jedynie trochę oszpecona... Wtedy administrator zgodnie z tym, co napisał wcześniej zablokował mu stronę całkowicie.
I teraz przejdę do meritum, gdyż po zablokowaniu tej strony dostałam od fotografa powiadomienie że był u prawnika i że widzimy się w sądzie i będę miała problem z tytułu działania na niekorzyść jego osoby i poniesionych względem tego kosztów...
Bardzo proszę o opinie czy jeśli sprawa trafi do sądu ma on szanse na jej wygranie
I teraz przejdę do meritum, gdyż po zablokowaniu tej strony dostałam od fotografa powiadomienie że był u prawnika i że widzimy się w sądzie i będę miała problem z tytułu działania na niekorzyść jego osoby i poniesionych względem tego kosztów...
Bardzo proszę o opinie czy jeśli sprawa trafi do sądu ma on szanse na jej wygranie