Pozew do sądu rejonowego-Renoma

• Autor wątku Autor wątku Tadek132
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Tadek132

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam, otrzymałem pozew w którym powód żąda:
-zwrotów kosztów procesu,
-wydanie nakazu zapłaty w postępowaniu upominawczym,
-przeprowadzenie rozprawy także pod nieobecność powoda,
-kwoty wraz z odsetkami
Chodzi o opłatę dodatkową za jazdę bez biletu(załączono kopię protokołu opłaty dodatkowej z 29.09.2006. Pominę to, że w tamtym okresie nie byłem w mieście, a co za tym idzie nie mogłem otrzymać ww. opłaty(mój podpis to jest jakaś lekarska parafka), ale chciałbym podnieść zarzut przedawnienia. W temacie "Dług przedawniony - do kogo i jakie pismo." jest napisane, że do sądu rejonowego wysyła się "skargę na obciążenie kosztami dłużnika wraz z wnioskiem o obciążenie kosztami egzekucji wierzyciela".
Zatem czy podnieść zarzut przedawnienia, jeśli tak to w jakiej formie, bo chyba nie sprzeciwu, od nakazu którego jeszcze nie ma; oraz czy dodatkowo o umorzenie zwrotu kosztów procesu?
Dzięki i pozdrawiam.

wnieś odpowiedź na pozew. generalnie czytaj pouczenie z sądu. obrona - zarzut przedawnienia, jak również brak udowodnienia istnienia roszczenia wobec ciebie

W pouczeniu jest napisane, że pozew należy złożyć na urzędowym formularzu (A) lub (B). A jeśli mam odpowiedzieć w formularzu OP to co napisać w:
-7. Żądanie zwrotu kosztów procesu-podobnie jak to jest napisane w pozwie tzn:30zl oplata sądowa i 60zl koszty zastępstwa?
-uzasadnieniu-tu chyba nic(?)
-i czy składać jakieś wnioski dowodowe?

co do kosztów - twój pełnomocnik prawny, twoje koszty osobistego stawiennictwa (60zł)
wnioskó dowodowych to chyba nie masz, co najwyżej obalasz wnioski powoda. przedawnienie podnosisz w zarzutach

Powrót