pozew do sądu w sprawie długu

• Autor wątku Autor wątku SZYDEŁKO KINGA
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

SZYDEŁKO KINGA

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
witam dostałam właśnie pozew do zapłaty kwoty 2593,00 w związku z niespłaceniem karty kredytowej ( krwdyt 1000 zł z tego spłacono 200 zł ) na pozwie widnieje data 19.03.2014 dopiero wczoraj do mnie to pismo doszło - poczta . umowa na kartę kredytową i te nieszczęsną pozyczkę zawarta była 06.07.2002 czyli 12 lat temu . przez ten czas miejsce- sklep w którym zaciagana była pozyczka przestało istnieć . przez te 12 lat nikt do mnie nie napisał nawet słowa ( nie ja miałam spłacać raty tylko osoba która już w tej chwili nie żyje od 8 lat a ponieważ ja nie miałam z nią kontaktu i nie było kontaktu z wierzycielem dlatego myślałam a nawet byłam przekonana że zostało to spłacone a tu niespodzianka po 12 latach mam w związku z tym pytanie czy ten dług się nie przedawnił wiem że na tego typu karty - kredyty to chyba 2 albo 3 lata. jak napisac odpowiedź z informacją o przedawnieniu kredytu i nieuzasadnionym roszczeniu . może ktoś mi pomoże bardzo dziękuję za info.

Rozumiem, że to przyszło z sądu? Czy jest to nakaz zapłaty?

pismo przyszło z sądu i jest to nakaz zapłaty głownej kwoty oraz nakaz zapłaty kosztów zastępstwa procesowego

Przeczytaj w nakazie pouczenie. Wszystko pisze.
Mozesz wnieś sprzeciw i podnieś zarzut przedawnienia. W ten sposób uchylisz się od spłaty. Dług nie zniknie. Przekształci się w zobowiązanie naturalne.

co to właściwie jest to zobowiązanie naturalne . i jeszcze jedno pytanie czy jeśli dostałam pozew na oryginalnych papierach z sądu to odwołanie musi też być napisane na oryginalnym druku ?

Pobierzesz taki druk w swoim sądzie, pilnuj tylko terminu.

"Zobowiązanie naturalne
zobowiązania niezupełne

Są to zobowiązania, w których dłużnik nie ponosi odpowiedzialności za swój dług (RadwanskiOlejniczakZobowiazaniaCzO, nb. 52). "Niezupełność" zobowiązania wyraża się w odjęciu uprawnionemu możliwości skorzystania z przymusu państwowego w celu uzyskania należnego świadczenia, jednak spełnienie świadczenia przez zobowiązanego nie jest świadczeniem nienależnym (postanowienie Sądu Najwyższego z dnia 19 kwietnia 2002 r., sygn. akt: III CZP 19/02 (LEX nr 74583, Orzecznictwo Sądów Polskich z 2003 nr 10, poz. 123). Są to więc zobowiązania, którym brakuje przymiotu zaskarżalności.

Do tej grupy roszczeń należą:
roszczenia, które uległy przedawnieniu oraz
zobowiązania z gier i zakładów (art. 413 KC"

źródło: http://www.net4lawyer.com/openlaw/wikka.php?wakka=ZobowiazanieNaturalne

Powrót