pozew, nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym

• Autor wątku Autor wątku lopezandre
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lopezandre

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam forumowiczów
Przedstawię sytuacje
1 zawarłem umowę pożyczki w kwocie 2tys. zł. z osobą fizyczną
2. nie spłacałem jej w umówionych ratach.
kiedy stanąłem na nogi kwotę spłaciłem na co mam oświadczenie pożyczkodawcy o spłacie 100% kwoty
3 w międzyczasie pożyczkodawca zbył wierzytelność firmie windykacyjnej o czym nie wiedziałem.
4. Firma wysłała do mnie pismem poleconym zawiadomienie o zbyciu wierzytelności oraz wezwanie do zapłaty o czym dowiedziałem się dopiero z pozwu.
5 faktycznie w okresie urlopowym zastałem w skrzynce listowej awizo, niestety było już za późno na odbiór i nawet nie wiedziałem od kogo był list
6. pozew zawiera nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym gdzie wymieniony jest inny pozwany (nazwisko się zgadza ale imię już nie)

Chcę odrzucić pozew w całości włącznie z kosztami, nie wiem czy to dobry pomysł, pismo odebrałem w minioną środę.
proszę forumowiczów o poradę
Andrzej

A wiec:
na wstępie to nakaz zapłaty zawiera pozew jako załącznik :)
1. wnieść sprzeciw w terminie 14 dni od otrzymania z zarzutem spełnienia roszczenia przed wdaniem się powoda co do istoty sporu. Odrzucenie powództwa w całości z kosztami to najlepszy pomysł!
dowód: oświadczenie wierzyciela.
2. ustalić czy wierzyciel przyjmując dług był jeszcze wierzycielem czy już go zbył - odwrotnie to samo co do windykacji
3. Mogło dojść do oszustwa czyli czyn z art. 286 Kk:
a) albo wierzyciel pobrał wierzytelność, co do której już nie miał praw
b) albo wierzyciel sprzedał wierzytelność, która została zaspokojona
Jedno z dwóch, w każdym razie 286 Kk murowane. Ktoś chciał upiec dwie pieczenie na jednym ogniu. Inaczej to by nie nabrało takiego obrotu. Prokuratura... koniecznie.

1. Czy spłata pożyczki była przed zbyciem wierzytelności firmie windykacyjnej?
2. Czy o zbyciu wierzytelności zostałeś poinformowanym listem poleconym przed, czy po spłacie zobowiązania?
3. Nakaz zapłaty który dostałeś jest z e-sądu, czy sądu tradycyjnego?
Najlepiej by było, jak byś zeskanował ten nakaz, zasłonił wszystkie swoje dane i wrzucił na forum.

Jeśli faktycznie spłaciłeś całą należność i masz na to oświadczenie pożyczkodawcy to jak najszybciej musisz złożyć sprzeciw do nakazu zapłaty.

To nie ma znaczenia jaki sąd. Nawet jak e-sąd możesz wnieść sprzeciw tradycyjnym listem.
Ważne by sprzeciw był na formularzu SP jeśli pozew był na formularzu P. Pamiętaj o tym, by sprzeciw czynił zadość formalnie pismu procesowemu.

List polecony wynika był po przekazaniu zobowiązania
Przekazanie wierzytelności było faktycznie przed spłatą
A co sądzicie o chyba ewidentnej pomyłce sądu z innym imieniem nakazu
Jeżeli dobrze rozumiem wynika z tego że Pożyczkodawca faktycznie nie miał prawa pieniędzy przyjąć

Chciałem napisać na druku OP Kolega Czap radzi na SP to duża różnica prawna?

Ostatnia edycja:
Dzięki Koledzy mam nadzieję że sobie poradzę
Pozdro Andrzej:brawo:

nie OP odpada kategorycznie, będzie błędem formalnym - formularz SP gdyż wydano orzeczenie a OP tylko w toku postępowania.

Jeśli przyjął po przekazaniu to trochę utrudni sprawę :(

Prokuratura, radzę się zastanowić poważnie.
W razie co forum pomoże merytorycznie :)

lopezandre napisał:
List polecony wynika był po przekazaniu zobowiązania
Przekazanie wierzytelności było faktycznie przed spłatą
A co sądzicie o chyba ewidentnej pomyłce sądu z innym imieniem nakazu
Jeżeli dobrze rozumiem wynika z tego że Pożyczkodawca faktycznie nie miał prawa pieniędzy przyjąć

Chciałem napisać na druku OP Kolega Czap radzi na SP to duża różnica prawna?
1. Uwolniłeś się od długu, gdyż w chwili przekazania pieniędzy nie miałeś informacji o cesji. Teraz niech sobie ten człowiek i firma ustalą kwestie finansowe
2. Nie twój problem
3. Nie ty zostałeś pozwany :) Będzie to jeden z zarzutów w sprzeciwie
4. Nie powinien, ale przyjął, wiec teraz będzie się musiał rozliczyć z firmą.

Ogólnie to wnieś sprzeciw z zarzutem bezzasadności roszczenia. Uwolniłeś się od długu.

Wstępnie wypełniłem Druk Sprzeciwu jestem laikiem Więc proszę o wyrozumiałość i cenne uwagi:help:

3.1.1. Pozwany i jego adres 3.2.1. Pozwany i jego adres
xxxxxxx
xxxxxx

3.1.2. Pełnomocnik pozwanego 3.2.2. Pełnomocnik pozwanego

5.1. Strona powodowa 5.2. Strona pozwana
Pożyczkodawca

Firma windykacyjna

radca prawny reprezentujący firmę windykacyjną

6. Zakres zaskarżenia nakazu lub wyroku zaocznego

Odrzucenie powództwa w całości wraz z odsetkami oraz kosztami procesowymi

7. Zarzuty i wnioski pozwanego

1. Z nakazu zapłaty wynika że to nie moja osoba jest stroną w postępowaniu upominawczym, lecz Pan xxxxxxxxxxxxxxxxx
2. Zachodzi podejrzenie próby wyłudzenia dwukrotnego zwrotu zaciągniętej pożyczki

8. Żądanie zwrotu kosztów procesu

9. Uzasadnienie

Potwierdzam fakt zaciągnięcia pożyczki wymienionej w pozwie, a zawartej z Panem xxxxxxxxxxxxx.
Z załączonego potwierdzenia nadania przesyłki poleconej firmy xxxxxxxxxx (pieczątka słabo czytelna) wnioskuję iż przebywałem wtedy na urlopie, faktycznie po powrocie do domu stwierdziłem w skrzynce listowej awizo. Jednakże było już po terminie i nie mogłem odebrać listu na poczcie. Nie wiedziałem nawet jaki był nadawca.
Pożyczkę spłaciłem Panu xxxxxxxxxxxxx w całości na co mam jego oświadczenie.
Nie zostałem wtedy poinformowany o zbyciu wierzytelności.
O fakcie zbycia wierzytelności dowiedziałem się dopiero z pozwu Wysokiego Sądu. Firma xxxxxxxxxxxx nie kontaktowała się ze mną w żaden inny sposób, choć numer telefonu mogła zdobyć bezproblemowo od Pana xxxxxxxxxxxxxxx
Wysyłanie listu poleconego w okresie urlopowym jest moim zdaniem liczeniem na jego nieodebranie.
Na domiar wszystkiego nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym otrzymany od Wysokiego Sądu jest wystawione na inną osobę tj. Pana xxxxxxxxxxxxxxx
.---
10. Wnioski dowodowe
x
10.1.1. Zgłaszany dowód 10.1.2. Fakt podlegający stwierdzeniu
Oświadczeniexxxxxxxxxxxx z dnia 05.11.2013r. w posiadaniu moim i Pana xxxxxxxxxxxxxx
Fakt podlegający stwierdzeniu: zwrot 100% kwoty pożyczki i nie wnoszenie innych roszczeń

12. Załączniki (należy wymienić wszystkie dołączone do pozwu dokumenty)
1) 6 odpisów sprzeciwu (zarzutów) i 6 wszystkich załączników,
2) pełnomocnictwo*,
3) dokument lub dokumenty wykazujące upoważnienie do działania w imieniu pozwanego niebędącego osobą fizyczną*,
4) ...........

13. Imię i nazwisko (czytelne) osoby (lub osób) wnoszącej sprzeciw (zarzuty)
oraz podpis 14. Data

Powód to tylko firma, bo chyba to ona cię pozywa, prawda? Chyba że co innego wynika z pozwu. Koszty dla siebie wg norm przepisanych, zarzuty - nie jesteś osobą pozwaną, roszczenie nienależne. Uwolniłeś się od długu, o cesji nie zostałeś poinformowany.

Ostatnia edycja:
Powrót