Pozew o kopiowanie bloga?

• Autor wątku Autor wątku kony4
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kony4

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Jeżeli prowadzę prywatnie blog na którym informuję o pewnym konkretnym zagadnieniu, mam też napisane, że w przypadku kopiowania należy mnie zapytać o zgodę, a pewna firma skopiowała część informacji z mojego blogu i wrzuciła na swoją stronę (nie informując mnie o tym), a teraz zarabia korzystając m. in. z tych informacji, to:

1. Czy mogę ich pozwać?

2. Jak się do tego zabrać?

Sprawa podobna już za mną. Teoretycznie mamy takie prawo, ale w praktyce nie jest egzekwowane. Ja zgłaszałam to jako sprawę karną do prokuratury. Odmówiono wszczęcia postępowania. Sprawa została skierowana do sądu i podtrzymano decyzję. Dopatrzyłam się rażących błędów ze strony prokuratury w uzasadnieniu. Przyjęto nieprawdziwą wersję naruszającego. Dowody były. Robić im się nie chce, taka prawda. Szkoda nerwów i czasu.

kony4 napisał:
... przypadku kopiowania należy mnie zapytać o zgodę, ...
Co do zasady takie ogólne zastrzeżenie jest bezprawne i nie wywołuje żadnych skutków prawnych. Nie masz prawa nikogo pozbawiać praw wynikających z dozwolonego użytku chronionych utworów nabytych Ustawą.

Wszystko zależy od szczegółów. Jeśli działanie "naruszyciela" nie mieści się we wskazanym dozwolonym użytku masz prawo do roszczeń (Art. 78., Art. 79. UoPAiPP) jak i do złożenia wniosku o ściganie z Art. 115., Art. 115. UoPAiPP.

Pani_Ewa napisał:
... ale w praktyce nie jest egzekwowane. ...
Raczej twórcy nie potrafią go egzekwować, zawsze istnieje droga cywilnoprawna wskazana wyżej.

Ostatnia edycja:
Powrót