Pozew o podwyższenie kontra pozew o obniżenie alimentów?

• Autor wątku Autor wątku IwonaS71
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

IwonaS71

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
27
Witam, mam taki problem i pytanie.
Mój były mąż, ojciec moich dzieci chce złożyć do sądu pozew o obniżenie alimentów. Obecnie zarabiam mniej niż w momencie ustalania alimentów, wzrosły stałe opłaty, córka rozpoczęła studia i ogólnie jak wiadomo "życie podrożało"
Czy jeżeli on faktycznie złoży pozew o obniżenie alimentów, to czy ja mogę złożyć coś w rodzaju odpowiedzi ale z żądaniem podwyższenia alimentów w związku ze wzrostem kosztów utrzymania i obniżenia mojej pensji?
Czy będę mogła tak postąpić również wtedy gdy córka znajdzie sobie dorywczą pracę?
Będę wdzięczna za odpowiedź.

IwonaS71 napisał:
Czy jeżeli on faktycznie złoży pozew o obniżenie alimentów, to czy ja mogę złożyć coś w rodzaju odpowiedzi ale z żądaniem podwyższenia alimentów w związku ze wzrostem kosztów utrzymania i obniżenia mojej pensji?

Pozew o podwyższenie alimentów możesz złożyć niezależnie od tego co sobie planuje ojciec.
Dzieci mieszkają z Tobą...a ich potrzeby wraz z wiekiem rosną...więc jak najbardziej taki wniosek jest zasadny. Musisz dobrze taki wniosek uzasadnić.
To że ojciec złoży wniosek o obniżenie alimentów jeszcze wcale nic nie oznacza...musi mieć naprawdę mocne argumenty żeby sąd był przychylny.

IwonaS71 napisał:
Czy będę mogła tak postąpić również wtedy gdy córka znajdzie sobie dorywczą pracę?

Jeżeli córka jest pełnoletnia ale nadal się uczy to nadal ojciec ma obowiązek alimentacyjny w stosunku do niej...ale gdy podejmie pracę i będzie otrzymywała wystarczające dochody na to aby samodzielnie się utrzymywać to ojciec może wnieść o zniesienie obowiązku alimentacyjnego.

Art. 133 § 1 K.r.o. : „Rodzice obowiązani są do świadczeń alimentacyjnych względem dziecka, które nie jest jeszcze w stanie utrzymać się samodzielnie, chyba że dochody z majątku dziecka wystarczają na pokrycie kosztów jego utrzymania i wychowania”.

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Rok temu odbyła się rozprawa o podwyższenie alimentów i dostałam wyższe alimenty, wprawdzie bardzo nieznacznie.
Dlatego właśnie jestem ciekawa czy jego pozew o obniżenie mogę wykorzystać do ponownego podwyższenia alimentów.

IwonaS71 napisał:
Rok temu odbyła się rozprawa o podwyższenie alimentów i dostałam wyższe alimenty, wprawdzie bardzo nieznacznie.

Jeżeli rok temu zostały zasądzone wyższe alimenty które zapewne argumentowałaś wzrastającymi potrzebami dzieci to ojciec aby je teraz obniżyć musiałby mieć naprawdę mocne uzasadnienie swojego wniosku.
Sąd będzie dochodził także czy rzeczywiście są jakieś czynniki aby płacił mniej.

IwonaS71 napisał:
Dlatego właśnie jestem ciekawa czy jego pozew o obniżenie mogę wykorzystać do ponownego podwyższenia alimentów.

Ty wniosek o podwyższenie alimentów możesz wnieść nawet w poniedziałek jeżeli faktycznie jest taka potrzeba- a to czy sąd Ci je przyzna to inna bajka...
Tak samo jest z obniżeniem alimentów...wnosić można...ale ostateczna decyzja należy do sądu.

Nawet jeżeli ojciec taki wniosek złoży i dojdzie do sprawy to Ty możesz obstawać przy tym że kwota jaką masz teraz ledwo Ci starcza i wnioskujesz o podwyższenie alimentów - ale czy to załatwicie na jednej sprawie...no nie wiem.

Ojciec moze zlozyc pozew o obnizenie- szanse na obnizenie ma, ale tylko przy pozwaniu doroslego dziecka ( tutaj moze powolac sie na pogorszenie jego sytuacji i mozliwosci zarobkowania przez dziecko/otrzymywania socjalu itp). Jesli pozwie tez maloletnie dzieci, Pani w odpowiedzi moze wnosic o podniesienie obowiazku ( jesli faktycznie zmienily sie przez rok potrzeby dzieci).
Pani powinna natomiast zbierac imienne faktury na zakupy jedzenia, odziezy, lekow, pomocy naukowych itd dla dzieci. Pani zmniejszenie zarobkow, nie powinno byc brane pod uwage przy nieletnich- to Pani potrzeby osobiste na tym ucierpia, bo ojciec zapewne jest zobowiazany do pokrywania wiekszej czesci potrzeb nieletnich.

Bardzo dziękuję za odpowiedzi

Powrót