Pozew o pozbawnieni tutułu wykonawczego wykonalności

• Autor wątku Autor wątku inek_by_inek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

inek_by_inek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
Mam świadomość, że raczej powtarzam temat, ale przeczytałam mnóstwo wpisów i nadal jestem zielona.....:mad:
Otóż, dostałam pismo od komornika sądowego, że została zajęta ruchomość, tj, samochód w poczet długów męża.
No i tutaj już się gotuję.....
Auto kupiłam na początku ubiegłego roku (za własną kasę), na umowie kupna-sprzedaży wpisałam też męża (wtedy jeszcze narzeczonego), bo tak mi brat podpowiedział, że będę mogła korzystać z jego zniżek w ubezpieczalni.

Ślub wzięliśmy w listopadzie ubiegłego roku.
Dodam, że przed ślubem byliśmy u notariusza i spisaliśmy umowę rozdzielności majątkowej.

Teraz nie wiem jak napisać odpowiedź do sądu i gdzie je wysłać.
Do sądu, który wydał nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym czy do sądu, pod który podlega komornik (pismo dostałam od komornika sądowego)?
Nie wiem jak rozróżnić kto jest powodem i pozwanym... masakra.
Czy muszę jakoś udowodnić, że to ja sama kupiłam to auto?
Odkładałam na nie 2 lata i co teraz mogą mi je zabrać?
Bardzo proszę o odpowiedź.

Wielkie dzięki :)

1. Kto jest dłużnikiem?
a) mąż
b) żona

2. Składasz pozew przeciw egzekucyjny z art. 840(1) kpc. oraz wniosek o zabezpieczenie,

inek_by_inek napisał:
Teraz nie wiem jak napisać odpowiedź do sądu i gdzie je wysłać.
wysyłasz do:
inek_by_inek napisał:
do sądu, pod który podlega komornik

inek_by_inek napisał:
Nie wiem jak rozróżnić kto jest powodem i pozwanym... masakra.

powodem jesteś ty, pozwanym jest wierzyciel.

inek_by_inek napisał:
Czy muszę jakoś udowodnić, że to ja sama kupiłam to auto?
tak,

robinson21 napisał:
2. Składasz pozew przeciw egzekucyjny z art. 840(1) kpc. oraz wniosek o zabezpieczenie,
Jesteś tego pewien? Najpierw poczytaj dokładnie KPC.
Z wyjaśnień wynika że komornik coś zajął. Najpierw wyjaśnijmy:
- czy zajęto udział męża w pojeździe czy cały pojazd?
- czy przeciwko małżonce nadano klauzulę i na jakiej podstawie?
Bez treści pisma od komornika nie ma sensu bawić się w zagadki i zgadywanki.
Jeśli zajęto tylko udział dłużnika w pojeździe to jedyne co można zrobić, to w porozumieniu z komornikiem odkupić udział męża albo liczyć na bezskuteczną licytację (wariant całkiem realny). Wszelkie powództwa będą miały za zadanie jedynie ochronę udziału żony.

Bardzo dziękuję Wam za odpowiedzi.
Dłużnikiem jest mąż.
Komornik wysłał do mnie pismo, abym określiła w jakiej części (w %) jestem właścicielem auta. W piśmie napisał, ze auto zostało zajęte w kwietniu b.r., i oddano pod dozór męża.
Jak na razie auto mam, ale co dalej?
Jesli udowodnię, ze auto jest np w 70% moje (auto kupiłam sama, ale nie mam dokumentacji dochodu na całą kwotę wartości auta), to czy mogą mi zabrać auto?

inek_by_inek napisał:
ale nie mam dokumentacji dochodu na całą kwotę wartości auta
To jak udowodnisz.
Co stanowi umowa o udziałach?
Komornik mógł zając auto, zlicytuje udział. Nie ma podstaw - powództwo opozycyjne.

Domyślnie macie 50-50, chyba że udowodnisz (umowa kupna-sprzedaży) że do męża należy mniej.
Otrzymałaś w kwietniu pismo o zajęciu pojazdu, czy dopiero teraz? Poinformuj się co komornik zajmuje, czy cały pojazd czy udział męża i dlatego pyta o ten udział. Resztę napisałem wcześniej.

Powrót