Pozew o rozwod prosze o porade:)

• Autor wątku Autor wątku acer1984
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

acer1984

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam

Chcialbym sie spytac co moge zrobic poniewaz moja sytuacja jest dosc ciezka,mieszkam z moja zona i nasza coreczka w niemczech slub byl zawarty w polsce i wszyscy mamy polskie obywatelstwo jedynie mieszkamy w niemczech.
W naszym malzenstwo od okolo 2 lat dzieje sie zle a od 12 mies mieszkamy praktycznie osobno tzn ja w jednym pokoju zona z dzieckiem w drugim i tez przez okres 12 mies nie mielismy stosunku poprostu ciagle klutnie ect.
Nasze uczucia sie poprostu wypalily i jest brak mozliwosci zeby cos znowu miedzy nami powstalo.

Moje pytania:

1)Pobieramy zasilek Harz IV (Wczesniej pracowalem 4 lata ale z braku pracy bylem zmuszony przejsc na zasilek) czy moge uzyskac mieszkanie zastepcze dla siebie na zaistniala sytuacje i pieniadze na zycie.Sytuacja jest o tyle powazna ze jestem suchym alkoholikiem i podejmuje obecnie kuracje wiec kazda sytuacja stresowa jest zagrozeniem dla mojej trzezwosci ktorej pilnuje jak tylko moge.

2)Chcialbym sie poprostu wyprowadzic od zony bo wiem ze jest brak ratunku dla naszego malzenstwa a mamy dziecko:) wiec musi miec spokoj.

3)Czy zona moze wystapic o alimenty w de mimo ze mamy slub w polsce i kazdy z nas posiada wylacznie obywatelstwo.Alimentow sie nie boje poniewaz to jest moje dziecko i wiem ze musze pomagac zwlascza jemu ale pytam poniewaz alimenty niemieckie sa naprawde przytlaczajace:/

4)Co powinienem zrobic zeby moc samodzielnie zamieszkac i zyc na swoj rachunek dodam ze obecnie bede pisal pismo rozwodowe.

Dziekuje za pomoc w mojej sprawie.

Obecnie na 6 mies pozniej znowu trzeba skladac papiery o nowy.W tym albo w przyszlym miesiacu wyjezdzam na terapie i ciesze sie bo pierwszy raz w moim zyciu ide w dobrym kierunku.Chcialbym jedynie jeszcze teraz wiedziec co moge i jakie mam prawa bo cos czuje ze po powrocie dostane niespodzianke od zony:) walcze teraz tez dla mojej corki bo chce zeby miala normalne zycie nawet jesli rodzice beda oddzielnie mieszkali.
A mieszkac razem to jest teraz koszmar ciagle przepychanki slowne ach.
Po kuracji odrazu chce podjac prace.

Ostatnia edycja:
Powrót