Pozew o wygaśnięcie obowiązku alimentacyjnego

• Autor wątku Autor wątku PONERO
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

PONERO

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam serdecznie mam takie pytanie czy jest to prawdą, że jeżeli mój brat skończy w tym miesiącu szkołę i będzie miał maturę i zawód to czy mój ojciec może się starać o wygaśnięcie obowiązku alimentacyjnego? dodam że brat uczęszcza do technikum 4 letniego. na ostatniej sprawie na której reprezentowałem mojego ojca z charakterze kuratora sędzina właśnie mi to uświadomiła że się zmieniły przepisy i jeśli ma wyuczony zawód i jest w stanie podjąć pracę to mój ojeciec może złożyć takowy pozew i będzie to zakończone zniesieniem obowiązku alimentacyjnego proszę o odpowiedzi i ewentualne podpowiedzi jak należy takowy pozew napisać dziękuję ślicznie

Tak, można napisać pozew o uchylenie obowiązku alimentacyjnego po ukończeniu szkoły przez brata i powołując się na art w krio uzasadnić swoje powództwo.

no właśnie a co do tego artykułu to jaki to jest nie bardzo rozumiem art "krio" i jak jakoś sensownie można uzasadnić??

aha rozumiem tylko na jaki właśnie się odwołać bo nie wiem... niestety druga sprawa czy to wygasnięcie nie przestanie działać w momencie gdy on podejmie studia? bo ja słyszałem że teraz jest tak że jak ma wyuczony zawód co będzie miał po technikum to można składać o wygaśniecie obowiązku i wygaśnie więc jak to jest w momencie podjęcia studiów??

W skrócie: jeśli dziecko nadal się uczy - to rodzic ma obowiązek wspierać je finansowo.

W realu jednak są sytuacje różne: sąd może wziąć pod uwagę, że studia można było podjąć zaoczne i pracować na swoje utrzymanie (ale tez płacić za te studia), że sytuacja materialna ojca nie jest tak dobra, by opłacał dziecku (w części) wyjazdowe studia stacjonarne itp. NP: żadne z dzieci ojca nie studiowało dziennie. bo nie było na to pieniędzy, a obecne - chce, albo: oprócz tego dziecka jest jeszcze dwoje innych- małych.

Ogólnie jednak niech ojciec przygotuje się, że co najmniej do licencjata (czyli przez 3 lata) będzie płacił alimenty.

Powrót