Pozew o zachowek

• Autor wątku Autor wątku kuba435
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kuba435

Stały bywalec
Odpowiedzi
807
Otrzymałem pozew o zachowek. Powód wnosi o 24 tys. zł. Zaproponowałem przed rozprawą Powodowi 10 tys. zł i zakończenie na tym, ale nie przystał na to i wniósł pozew.
Chciałbym napisać odpowiedź na pozew.
Tylko nie wiem jak to ująć. Czy mam napisać:
Wnoszę o oddalenie powództwa w całości. Czy może oddalenie powództwa w części? Chodzi mi o to że jestem gotów zapłacić te 10 tys. zł.
Powód wnosi o:
1. Zasądzenie od pozwanego kwoty ....
2. Zasądzenie od pozwanego na rzecz powoda kosztów procesu w tym kosztów zastępstwa procesowego, według norm przepisanych
3. wskazuje, że roszczenie dochodzone niniejszym pismem stało się wymagalne z dniem 13 maja 2020 r. (jest to data wezwania mnie do zapłaty)
4. ewentualne przeprowadzenie postępowania przygotowawczego bez udziału powoda i jego pełnomocnika
5. ewentualne przeprowadzenie rozprawy także pod nieobecność powoda i jego pełnomocnika
6. wskazuje, że właściwość miejscową sądu ustalono na podstawie art. 39 KPC
7. dopuszczenie dowodów z dokumentów:
i tutaj wymienione akt notarialny, akty urodzenia, księga wieczysta, ekspertyza, wezwanie do zapłaty i moja odpowiedź na wezwanie.
Proszę o pomoc.

Nie wazne ile jestes w stanie zapłacic ,wazne czy żadana przez powoda wysokośc zachowku jest zasadna .Jesli okaze sie ,że ta wysokosć jest zasadna a ty wniesiesz o oddalenie pozwu bedziesz obciążony kosztami procesu ,zastępstwa procesowego i wysokoscą zachowku z odsetkami.

Powrót