pozew o zakazanie immisji

• Autor wątku Autor wątku gregory7941
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gregory7941

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
Proszę o pomoc .Dostałem od sądu wezwanie do uzupełnienia pozwu o immisję i sąd nakazuje mi ..okreslenie wartosci przedmiotu sporu,,
Problem polega na tym ,że w pozwie nie prosiłem o zadośćuczynienie ,rekompensatę za immisję ,prosiłem sąd o to ,żeby nakazał sąsiadom zaprzestania immisji.Złożyłem też wniosek o zwolnienie z kosztów sądowych.
Proszę o poradę ,czy mogę pominąć to określenie wartości przedmiotu sporu ,a jeśli nie to jak wyliczyć tę wartość

Pominąć się nie da. Wyliczyć można powołując się na art. 23.2 KPC czyli jako kwotę odpowiadającą trzymiesięcznemu czynszowi najmu lub dzierżawy należnemu od danego rodzaju nieruchomości. Czynsz przyjmujesz zgodnie ze swoją wiedzą, ewentualnie przyjmując stawki dzierżawy podobnych gruntów gminnych (do zdobycia w urzędzie gminy)

Aha ,czyli wartością przedmiotu jest kwota 3 miesiecznego czynszu,ok.I rozumiem ,że w uzupełnieniu pozwu ,powołuję się na art 23.2 KPC i podaję tę kwotę ?

Tak. Opłata sądowa (którą wpłacasz przed złożeniem pozwu) stanowi 5% wartości przedmiotu sporu. Do pozwu dołączasz dowód wpłaty tej kwoty.

Nie rozumiem ,pozew zostal już złożony ,również wniosek o zwolnienie z kosztów sądowych.
Kilka dni temu dostałem jednak wezwanie o uzupełnienie braków formalnych ,czyli o określenie wartości przedmiotu sporu .Więc o co tu chodzi ,jednak Sąd teraz żąda opłaty ?

Powrót