Pozew o zapłatę długu

• Autor wątku Autor wątku piopul
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

piopul

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
26
Witam serdecznie.
Otrzymałem wczoraj pozew z sądu na nie zapłaconą spłatę pożyczki pozabankowej z 2012 roku w firmie Marka s.a.
Pożyczka wynosiła 1000 zł i rozłożona była na 30 rat. Niestety z przyczyn rodzinnych i innego splotu okoliczności nie byłem w stanie spłacać tej pożyczki. Nie wymiguję się od spłacania zadłużenie ale szczerze mówiąc zapomniałem oniej. Dlatego chciałbym się zapytać, dowiedzieć czy taka pożyczka może być już przedawniona, co i jak muszę zrobić i do kogo napisać o przedawnieniu długu?
Pozdrawiam
Piotr

Jaką datę wymagalności pożyczki oznaczył powód?
Spłaciłeś cokolwiek? Kiedy?
Doręczono Ci wypowiedzenie umowy pożyczki, kiedy?
Ile się domaga powód?
Kto jest powodem, pożyczkobiorca czy jakiś fundusz?

Powody nie spłacenia są obojętne, tak dla mnie jak i będą dla Sądu. Wiec pomińmy te rozważania. Nawet jak się nie przedawniła, to jeszcze nie oznacza, że powód wygra...

Ostatnia edycja:
piopul napisał:
Otrzymałem wczoraj pozew z sądu na nie zapłaconą spłatę pożyczki pozabankowej z 2012 roku w firmie Marka s.a.
czy Sąd wdał zarządzenie o złożeniu odpowiedzi na pozew w określonym czasie?
piopul napisał:
Dlatego chciałbym się zapytać, dowiedzieć czy taka pożyczka może być już przedawniona, co i jak muszę zrobić i do kogo napisać o przedawnieniu długu?
wszystko zależy na kiedy wypadała zapłata ostatniej raty,
w odpowiedzi na pozew możesz uwzględnić zarzut przedawnienia a także inne zarzuty a jest czego się czepiać,

Powrót