Pozew o zapłatę do członka zarządu po likwidacji spółki

• Autor wątku Autor wątku Ginkuss
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Ginkuss

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
Czy jest możliwe wystosowanie pozwu o zapłatę do członka spółki z o.o. po likwidacji spółki i wykreśleniu jej z KRS? Jeśli tak to w jaki sposób dochodzić swoich praw, co można zrobić w tej sytuacji?

Prezes86 napisał:
Można, z art 299 KSH
Pod warunkiem, że wcześniej uzyskało się bezskuteczną egzekucję wobec spółki, tego nie wiemy.

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Mass1910 napisał:
Pod warunkiem, że wcześniej uzyskało się bezskuteczną egzekucję wobec spółki, tego nie wiemy.

Powodzenia w uzyskaniu tytułu egzekucyjnego wobec zlikwidowanego podmiotu.

W wyroku z dnia 13.12.2006 r. (II CSK 30006) SN wskazał, iż „W szczególnie uzasadnionych wypadkach dopuszczalne jest odstępstwo od zasady, według której wierzyciel powołujący się na bezskuteczność egzekucji przeciwko spółce z o.o. nie może pozwać członka jej zarządu na podstawie art. 299 § 1 KSH (art. 298 § 1 KH) bez uprzedniego uzyskania tytułu egzekucyjnego przeciwko spółce”. W tej sytuacji – wobec utraty przez spółkę bytu prawnego – należało uznać, że zachodzi szczególnie uzasadniony wypadek, usprawiedliwiający odstępstwo od zasady wyrażonej w uchwale Sądu Najwyższego z dnia 15 czerwca 1999 r., III CZP 10/99 i pozwalający w drodze wyjątku na wykazanie istnienia wierzytelności wobec spółki w procesie przeciwko członkom jej zarządu”

Ostatnia edycja:
Prezes86 napisał:
Powodzenia w uzyskaniu tytułu egzekucyjnego wobec zlikwidowanego podmiotu.
Nie pisałem o uzyskaniu tytułu egzekucyjnego przeciwko spółce.

Jeden wyrok to jeszcze nie wszystko, jeden sąd posstanowi tak a drugi inaczej.

Mass1910 napisał:
Nie pisałem o uzyskaniu tytułu egzekucyjnego przeciwko spółce.

Jeden wyrok to jeszcze nie wszystko, jeden sąd posstanowi tak a drugi inaczej.

Pisałeś o bezskutecznej egzekucji to założyłem że po uzyskaniu tytułu, ale widzę że masz inne sposoby na wszczęcie egzekucji niż uzyskanie tytułu egzekucyjnego. Ciekawe ;)

Wyroków i interpretacji SN jest w tej sprawie więcej.

Prezes86 napisał:
Pisałeś o bezskutecznej egzekucji

Pisałem, że pod warunkiem wcześniejszej, bezskutecznej egzekucji, tj. Umorzeniu egzekucji z art 824 KPC przeciwko spółce, nie o tym aby wszcząć egzekucję zlikwidowanego podmiotu.

Być może masz rację i można od razu pozwać likwidatora spółki, bo jeśli mnie pamięć nie myli (jeśli się mylę popraw mnie) w przypadku spółki w stanie likwidacji i jej ostatecznym zlikwidowaniu, za zobowiązania spółki odpowiada w takim wypadku likwidator (pod warunkiem, że dojdzie do umorzenia egzekucji z 824 kpc)

Ostatnia edycja:
Powrót