Pozew o zapłatę i nakaz zapłaty z T-mobile

• Autor wątku Autor wątku pytanie424
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pytanie424

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam, sprawa jest tego rodzaju... jakiś czas temu mój brat wpadł w kłopoty finansowe, miał długi w różnych miejscach, w parabankach też, nie mając środków na spłatę podpisał kilka umów z t-mobile (chyba tylko) i sprzedawał telefony które dostawał na umowę. Jakiś czas temu (ok. miesiąca) przyszedł pierwszy list z Pozwem o zapłatę z poręczenia t-mobile i nakaz zapłaty z Sądu Rejonowego, dziś przyszły kolejne dwa listy podobnej treści. I moje pytanie, czy można jakoś odroczyć spłatę? co należy zrobić? Brat jest od roku bezrobotny, ponieważ miał kłopoty zdrowotne.

a płacił jakieś rachunki na początku? bo jak nie, to może zawiasy zarobić nawet.
jak spłatę odroczyć? jak komornik nie ma z czego egzekwować to chyba nie każe mu drukować, prawda? jak piszesz brat bezrobotny to i pewnie trudno ściągalny więc problem odroczenia spłaty automatycznie się rozwiązuje

tylko należy mieć na uwadze że każda podejmowana egzekucja komorniczna powiększa saldo zadłużenia o jego koszty a potem po spłacie jeszcze trzeba będzie uiścić opłatę stosunkową (wynagrodzenie komornika za jego pracę)

jak egzekucja bezskuteczna to od dłuznka chyba nic nie jest zasądzane?

No nie wiem czy płacił jakieś rachunki,pewnie za któryś telefon zapłacił kilka rachunków a za inny nie. Komornik chyba się jeszcze tą sprawą nie zajął, skoro narazie pocztą dostał nakaz zapłaty z Sądu Rejonowego. Co ma pan na myśli pisząc"bezrobotny to i pewnie trudno ściągalny więc problem odroczenia spłaty automatycznie się rozwiązuje "?

a gdyby nawet komornik zajął się sprawą to możliwe żeby wszedł na majątek kogoś z najbliższych krewnych?(jest rozwiedziony)

na niczyj majatek z rodziny nie wejdzie. to nie korea polnocna czy zwiazek radziecki za stalina i odpiwiedzialnosc zbiorowa rodziny

pytanie424 napisał:
...wpadł w kłopoty finansowe, miał długi w różnych miejscach, w parabankach też, nie mając środków na spłatę podpisał kilka umów z t-mobile (chyba tylko) i sprzedawał telefony które dostawał na umowę. J.....

Normalnie uznaję pomoc ale w tym przypadku zakup z założeniem nie dotrzymania umowy w celu sprzedaży telefonu i zgarnięcia kaski......

Mówiąc kolokwialnie "ukradł" te telefony .....

Nie pamiętam, który to art KK w tej chwili... ale art. 286 na pewno się na to łapie. Gdybym ja windykował taki dług to argument ścigania przez prokuratora by na 99% padł.....

Powrót