Pozew o zapłatę - odsetki

• Autor wątku Autor wątku kamil_zdun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kamil_zdun

Użytkownik
Odpowiedzi
32
Witam,
w pozwie o zapłatę który otrzymałem od adwokata znalazł się zapis który chce zmienić, zleciłem adwokatowi sporządzenie pisma bez dochodzenia odsetek od kwoty stanowiącej przedmiot sporu.

Jednak postanowiłem że będę dochodził również odsetek, nie mogę się z nim skontaktować a ponadto mieszkam w innym mieście.

Czy w sytuacji w której w oryginalnej wersji pozwu we wnioskach mowa jest o:

1) Orzeczenie nakazem zapłaty, że xxxx ma zapłacić powodowi xxxx kwotę xxxx wraz ustawowymi odsetkami od dnia wydania nakazu zapłaty do dnia zapłaty,
2) Zasądzenie od pozwanego na rzecz powoda odsetek od zaległych odsetek od dnia wytoczenia powództwa.

i dalej:

W przypadku skierowania sprawy do rozpoznania w trybie zwykłym lub w wypadku wniesienia przez pozwaną w terminie zarzutów wnoszę o:
1) utrzymanie w mocy nakazu zapłaty w sytuacji wniesienia zarzutów,
2) zasądzenie od pozwanego na rzecz powoda kwoty xxxx zł wraz z ustawowymi odsetkami od dnia wydania nakazu zapłaty do dnia zapłaty w przypadku skierowania sprawy do rozpoznania w trybie zwykłym,
3) zasądzenie od pozwanego na rzecz powoda odsetek od zaległych odsetek od dnia wytoczenia powództwa,

To wystarczy zmienić treść punktu 1 z:

1. Orzeczenie nakazem zapłaty, że xxxx ma zapłacić powodowi xxxx kwotę xxxx wraz ustawowymi odsetkami od dnia wydania nakazu zapłaty do dnia zapłaty,

na

1. Orzeczenie nakazem zapłaty, że xxxx ma zapłacić powodowi xxxx kwotę xxxx wraz ustawowymi odsetkami od dnia xx.yy.zzzz r. do dnia wydania nakazu zapłaty

Czy coś trzeba jeszcze tutaj zmieniać ?

Rozumiem że oprócz odsetek ustawowych od tej kwoty o którą toczy się spór pozwany będzie musiał jeszcze zapłacić odsetki od odsetek - odsetki od czasu między wydaniem nakazu zapłaty i faktycznym uiszczeniem należności ?

Dzięki z góry za pomoc!

Kompletnie nie rozumiem problemu. Pozew zawiera żądanie zasądzenia odsetek (nawiasem pisząc dla mnie jest ono dziwaczne - dlaczego akurat od dnia wydania nakazu zapłaty?).

Chodzi Ci o rozszerzenie żądania o odsetki za okres poprzedzający? Pozew został już wniesiony?

Generalnie jeżeli chcesz dochodzić odsetek od zaległych odsetek, a pozew nie został jeszcze złożony należy je skapitalizować na dzień poprzedzający dzień wniesienia pozwu i od tak powstałej sumy żądać odsetek od dnia wniesienia pozwu do dnia zapłaty.

Powrót