Pozew o zapłatę przeciwko Notariuszowi

• Autor wątku Autor wątku -Renia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

-Renia

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
W kwietniu 2006 roku kupiłam dom. W Akcie Notarialnym wniesiono o wpis 2 hipotek na zakupionej nieruchomości, tytułem udzielonego przez bank kredytu hipotecznego. Jednak nim doszło do podpisania Aktu NOtarialnego, rozmawialiśmy z Notariuszem na temat owego wpisu.
Wg nas (ja jestem z wykształcenia technikiem rachunkowości, po Policealnej Szkole Finansów i Bankowości) wniosek z banku był oczywisty - o wpis 1 hipoteki, na pokrycie hipoteki z tytułu udzielonego kredytu, i na pokrycie hipoteki związanej z kosztami udzielonego kredytu). Wg Notariusza bank wnioskował o wpis dwóch hipotek. Po rozmowie z Notariuszem zbaraniałam. Skoro jedyna możliwość, to wniosek o wpis 2 hipotek, wbrew temu co wyczytałam z dokumentów bankowych? Cóż, podpisaliśmy akt kupna dpmu, z wnioskiem zgodnym ze stanowiskiem Notariusza - czyli o wpis 2 hipotek. To niestety był błąd. Bank wstrzymał wypłatę kredytu, do czasu sprostowania wpisu do KW (o ustanowienie 1 hipoteki). W międzyczasie migracja KW - sprawa trwała 3 m-ce. Sprzedającemu dom jestem w zw. z tym winna prawie 6.000,00zł odsetek (część już zapłaciłam, bo uznałam Jego stanowisko).
Okazałam się być na tyle głupią osobą, aby wystąpić do SR przeciwko Notariuszowi o zapłatę.
Teraz nie walczę już z Notariuszem, ale z Jego ubezpieczycielem, czyli PZU.

Notariusz ma adwokata, PZU ma adwokata. Ja też rozważałam pomysł na własnego adwokata, ale koszt minimum 1.200,00zł plus VAT i dojazdy ostudziły moje zapędy (pozew pisałam sama, chyba nieźle, skoro SR go nie odrzucił).
Proszę pomóżcie.
W akcie desperacji, jestem już prawie gotowa na cofnięcie pozwu (pewnie o to chodzi i Notariuszowi, i PZU).
Jak udowodnię przed SR, że wnioskowałam u Notariusza o wpis 1 hipoteki?
Jak udowodnię przed SR, że to Notariusz wnioskował, aby wniosek dotyczył 2 hipotek?
Jak udowodnię, że to Notariusz zasugerował (na co po rozmowach bank przystał), aby wniosek sprostować nie poprzez nowy akt notarialny (sprzedający dom był już za granicą), ale poprzez zgodę banku, na cofnięcie błędnego wniosku o wpis 2 hipotek, i złożenie prawidłowego wniosku o wpis 1 hipoteki.
Wiem, że te pytania są poniewczasie. Ale kierując do SR pozew uważałam, że sprawa jest jasna i widać to w dokumentach. Teraz boję się, że w dokumentach widzę to tylko ja (jestem wezwana na przesłuchanie w charaktaerze strony).
Jeżeli SR nie uwierzy, że wnioskowałam o wpis 1 hipoteki i przegram sprawę, przyjdzie mi zapłacić koszty obu adwokatów, koszty sądowe i Bóg wie co jeszcze. Wtedy to chyba tylko kulka w łeb mi pomoże.
Pisząc pozew, uważałam, że Sąd jest dla pokrzywdzonych. Ktoś mi ostatnio powiedział, że Sąd jest tylko dla bogatych, który stać na ewentualne koszty.
Nie chcę od Was odpowiedzi - TAK WYGRASZ. Chcę tylko nadziei - możesz wygrać i rady, jak udowodnić swoje racje.
Będę bardzo wdzięczna za wszelką pomoc, ponieważ 3 adwokatów z mojego miasta odmówiło mi porady (a w desperacji poprosiłam ich o to), zasłaniając się etyką zawodową (wszyscy prawnicy u nas dobrze się znają).
JEŻELI JESTEM KRETYNKĄ, która ośmieliła się wystąpić do SR przeciwko prawnikowi, nie szczędźcie mi słów krytyki. Ale doradźcie jedno, czy warto dalej brnąć w tę sprawę?
Bo jestem skłonna ją wycofać (choć bez kosztów pewnie się nie obędzie).
Pozdrawiam serdecznie.
Renata

Witam Panie Januszu!
Pan mnie nie zna z Forum (miałam kiedyś inny nick, który wraz ze stary uszkodzonym PCetem przepadł). Ja znam Pana i cenię sobie bardzo.
Pytania, jak wyżej.
- Jak udowodnię przed SR, że wnioskowałam u Notariusza o wpis 1 hipoteki (świadkiem rozmowy był jedynie mó mąż)?
- Jak udowodnię przed SR, że to Notariusz wnioskował, aby wniosek dotyczył 2 hipotek?
- Jak udowodnię, że to Notariusz zasugerował (na co po rozmowach bank przystał), aby wniosek sprostować nie poprzez nowy akt notarialny (sprzedający dom był już za granicą), ale poprzez zgodę banku, na cofnięcie błędnego wniosku o wpis 2 hipotek, i złożenie prawidłowego wniosku o wpis 1 hipoteki (tu mogę na świadka powołać pośrednika bankowego, z którym na bieżąco konsultowałam rozmowy prowadzone z Notariuszem - Bank chciał na początku aby sprostowanie wpisu hipoteki odbyło sie poprzez nowy Akt Notarialny).
- Czy warto dalej brnąć w tę sprawę? Czy mam choć minimum szans na wygraną? Bo sama już nie wiem. Prawda to jedno, sprawiedliwy werdykt - zupełnie coś innego. Niestety dotarło to do mnie po czasie.
Pozdrawiam
Renata

Powrót