Pozew o zapłatę, różnica między sądem a e-sądem

• Autor wątku Autor wątku kamil_zdun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kamil_zdun

Użytkownik
Odpowiedzi
32
Witam,
noszę się z zamiarem złożenia pozwu o zapłatę, mając jednak na uwadze że kwota wierzytelności z odestkami jest wysoka, sama opłata za wniesienie pozwu przyprawia mnie o ból głowy.

Standardowo opłata wynosi 5% od wartości kwoty wierzytelności wraz z odsetkami, jednak znalazłem w Internecie informacje o tzw. e-sądach które działają w moim regionie - opłata od wniesienie tego samego pozwu o zapłatę jest czterokrotnie niższa 1,25%. Skąd ta różnica ?

Czy ktoś mógłby mi wskazać na czym polega różnica między wniesieniem pozwu do "normalnego sądu", a wniesieniem pozwu za pośrednictwem e-sądu ?

Oczywiście z perspektywy osoby która będzie składała pozew.

Wiem doskonale o tym że mój dłużnik nie zapłaci kwoty zobowiązania w przeciągu 2 tygodni od daty dostarczenia mu pisma, tak więc czy tak czy tak będzie mnie czekała rozprawa sądowa. Czy ktoś może mi przybliżyć jak takowa rozprawa wygląda ? Czy są jakieś różnice w przypadku rozprawy po złożeniu pozwu w postepowaniu zwyklym (sądzie stacjonarnmym) i postępowaniu elektronicznym (przez e-sąd) ?

kamil_zdun napisał:
y ktoś mógłby mi wskazać na czym polega różnica między wniesieniem pozwu do "normalnego sądu", a wniesieniem pozwu za pośrednictwem e-sądu ?

Pierwsza i zasadnicza, w e-sądzie pozew składasz w formie elektronicznej, w zwykłym sądzie w wersji papierowej. W e-sądzie tylko opisujesz dowody, ale ich nie załączasz, w zwykłym sądzie załączasz dowody do pozwu.

kamil_zdun napisał:
czterokrotnie niższa 1,25%. Skąd ta różnica ?

Tak zostało ustalone, że w e-sąd uiszcza się 1/4 opłaty.

kamil_zdun napisał:
mój dłużnik nie zapłaci kwoty zobowiązania w przeciągu 2 tygodni od daty dostarczenia mu pisma, tak więc czy tak czy tak będzie mnie czekała rozprawa sądowa.

Jeśli w EPU zostanie wydany nakaz zapłaty i się uprawomocni, zostanie nadana klauzula wykonalności, to potem przekazujesz sprawę Komornikowi.

Jeśli w EPU zostanie stwierdzony brak podstaw do wydania nakazu albo wydany nakaz zostanie uchylony (np. ze względu na złożenie sprzeciwu przez pozwanego albo brak prawidłowego doręczenia nakazu) sprawa zostanie przekazana do sądu rejonowego. Wtedy będziesz musiał uiścić brakujące 3/4 opłaty od pozwu oraz przesłać dowody, ewentualnie odpis pozwu na urzędowym formularzu.

Powrót