Pozew o zapłatę z błędem - już po opłaceniu

• Autor wątku Autor wątku nospa1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nospa1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam

złożyłem pozew o zapłatę.

wnioskuję w nim o zasądzenie od pozwanego kwoty zaległości w płatności wynikającej z faktury.

Faktura wystawiona była 10 stycznia 2018 z terminem płatności 7 dni, zatem termin wymagalności roszczenia to 18 stycznia 2018 i od tego dnia moge wnioskowac o odsetki, ale dopiero teraz po złożeniu zauważyłem że wpisałem datę 8 stycznia 2018 zamiast 18.

pozew jest już w sądzie i jest opłacony (wraz z kopią dla pozwanego)

czy mogę złożyć teraz jakieś pismo do sądu aby to wyprostować (w kopii dla sądu i dla pozwanego) czy sad od razu odrzuci mój pozew?

jezeli sąd odrzuci pozew to czy opłata jaką wniosłem przepadnie?

Jeżeli sąd odrzuca pozew to zwraca z urzędu całą opłatę. Natomiast w tym przypadku sąd nie odrzuci pozwu, tylko co najwyżej wezwie do uzupełnienia braków formalnych w terminie tygodniowym i dopiero po upływie terminu zwróci pozew - również z opłatą. Natomiast sprostowanie można wysłać - przyśpieszy to sprawę. Trzeba pamiętać, iż musi spełniać wymogi pisma procesowego.

franius8 napisał:
Jeżeli sąd odrzuca pozew to zwraca z urzędu całą opłatę. Natomiast w tym przypadku sąd nie odrzuci pozwu, tylko co najwyżej wezwie do uzupełnienia braków formalnych w terminie tygodniowym i dopiero po upływie terminu zwróci pozew - również z opłatą. Natomiast sprostowanie można wysłać - przyśpieszy to sprawę. Trzeba pamiętać, iż musi spełniać wymogi pisma procesowego.

Jakich braków formalnych?

Do autora: napisz pismo zawierające sprostowanie w kwestii odsetek (możesz nazwać formalnie "przedmiotowa modyfikacja powództwa", albo po prostu "sprostowanie oczywistej omyłki pisarskiej" - o ile z treści pozwu i dokumentów ewidentnie wynika, że roszczenie jest wymagalne od 18 stycznia) i wyślij do sądu w dwóch egzemplarzach. Sąd przesyłając drugiej stronie odpis pozwu prześle jej go wraz z tym pismem.

TheScientist napisał:
Jakich braków formalnych?

Do autora: napisz pismo zawierające sprostowanie w kwestii odsetek (możesz nazwać formalnie "przedmiotowa modyfikacja powództwa", albo po prostu "sprostowanie oczywistej omyłki pisarskiej" - o ile z treści pozwu i dokumentów ewidentnie wynika, że roszczenie jest wymagalne od 18 stycznia) i wyślij do sądu w dwóch egzemplarzach. Sąd przesyłając drugiej stronie odpis pozwu prześle jej go wraz z tym pismem.

Dlatego napisałem co najwyżej.

Powrót