Pozew o zniesławienie.

• Autor wątku Autor wątku Consaint
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Consaint

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Postaram się szybko opisać problem. Otóż: Oba państwa, są członkami Europy. Powiedzmy, Polska oraz Niemcy.

Pan A z Polski zniesławił jakiś produkt lub firmę B z Niemiec, zawierając w tekście, choćby raz, że jest to jego opinia lub pogląd, choć używał słów stanowczych np "dowodem na to jest" i podobnych oraz podał parę nieprawdziwych informacji przez pomyłkę. Informacje nie są zmyślone, tylko takie, które mogą być tylko i wyłącznie domniemaniem autora do czasu wyjaśnienia ze strony firmy. Firma B zaś, podał Panu A artykuły prawne państwa Niemieckiego, wszystko po Niemiecku oraz uświadomił o wszczęciu działalności prawniczej przeciwko Panu A.

Jak się ima do tego prawo Europejskie? Czy firma B może pozwać Pana A do sądu?
Jeśli tak, w którym kraju by on się odbywał, oraz na kogo prawach?

Jeśli Pan A nie podałby iż to jego opinia lub pogląd, byłby możliwy pozew?

§ 185 StGB (Beleidigung)
§ 185 StGB Beleidigung

§ 186 StGB (Üble Nachrede)
§ 186 StGB Üble Nachrede

§ 187 StGB (Verleumdung)
§ 187 StGB Verleumdung

§ 164 StGB (Falsche Verdächtigung)
§ 164 StGB Falsche Verdächtigung

To te prawa, które zostały przytoczone. Napisałem również, że jeśli ktoś poczuł się urażony, to przepraszam, ale to nie były moje intencje ani zamiary.

Firma w emailu podała również dużo fałszywych oskarżeń. List jeszcze nie doszedł, ale dopisali, że zbierają prawników i dowody będą sporządzone:

Po zakończeniu dowodów będziemy złożyć sprawę do naszych prawników i złożyć wniosek zgodnie z § 194 kodeksu karnego przeciwko tobie. Otrzymasz list wysłany w najbliższym czasie. (w tłumaczeniu przez google translator, był on po Niemiecku- nie posługuję ani nie znam tego języka).

https://www.rpo.gov.pl/pl/content/c...ądzonym-za-przestępstwo-popełnione-za-granicą

To co znalazłem nt. kodeksu karnego. Mogę spokojnie z tego zrozumieć, iż jeśli już, za dane przestępstwo (o ile również obejmuje go prawo w Polsce) proces będzie podlegać prawu z kraju, którego pozwany jest obywatelem? W trakcie gdy przestępstwo zostało popełnione w internecie.

Zostaje jednak m.in. pytanie w jakim kraju odbywałby się proces.

Powrót