pozew przeciw Ultimo o zwrot pieniedzy

• Autor wątku Autor wątku ossey
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

ossey

Użytkownik
Odpowiedzi
88
Ultimo złożyło pozew o zapałte w systemie elektronicznym w Lublinie. E-sad oddalił sprawe uzasadniają cytuje:
Sąd stwierdził brak podstaw do wydania nakazu zapłaty.
W elektronicznym postępowaniu upominawczym koniecznością jest szczegółowe opisanie przez powoda
wskazanych dowodów, skoro nie dołącza się ich do pozwu. W związku z tym uzasadnienie pozwu musi być szczególnie starannie redagowane, aby wyjaśnić sądowi wszelkie istotne okoliczności dla sprawy, których to
okoliczności nie jest w stanie zweryfikować sąd, jak w szczególności podstawę faktyczną żądania pozwu, wielkość świadczeń powoda i pozwanego, ich charakter, terminy płatności odsetek i ich stopę, terminy wymagalności,kwestię wezwania do zapłaty. Jeżeli istnieją w tej mierze wątpliwości, sąd w elektronicznym postępowaniu upominawczym ma prawo do stwierdzenia braku podstaw do wydania nakazu zapłaty, które to wątpliwości można rozwiązać w dalszym postępowaniu na podstawie dołączonych do pozwu dowodów.W przeciwnym razie żądanie nie jest dokładnie określone, gdyż nie wiadomo, jak zostało wyliczone i jakiego
okresu dotyczy, co nie tylko uniemożliwi w razie sporu ocenę jego zasadności, ale również w przyszłości granic powagi rzeczy osądzonej czy częściowego zaspokojenia.Tymczasem, w realiach przedmiotowej sprawy powód nie wskazał jakichkolwiek dokumentów źródłowych, z
których wynika należność. Powód winien wskazać podstawę żądania – umowę, faktury, terminy wymagalności poszczególnych należności oraz sposób skapitalizowania odsetek. Powód oparł swoje roszczenie na „oświadczeniu wierzyciela pierwotnego
” co jest oczywiście niewystarczającą podstawą do wydania nakazu zapłaty. Dlatego też na podstawie art. 505 [33] § 1 k.p.c. przekazuje sprawę do rozpoznania sądowi właściwości ogólnej
pozwanego.Z tych powodów orzeczono jak na wstępie.

Sprawa został skierowana do SR i tam zapadła decyzja o nakazie zapłaty a nastepnie skierowano sprawe do komornika. O wszystkim dowiedziałem sie od ksiegowej gdy poinformowała mnie o wysłąniu pieniedzy do Ultimo.
Oczywiscie cala korespondencja była kierowana na adres po którym nie mieszkam od 2010 roku.
Wczoraj zarejstrowałem sie w systemie EPU i o postanowieniu e-Sadu dowiedziałem z ich strony. Cała sprawa dotyczy roku 2002 w ktorym to roku jakobym nie oddał dekodera canal+ przy zmianie operatora. Ciekawostka jest ze zmiany dokonala firma ktora byla przedstawiciele canal + i polsatu. Przyjechali, podlaczyli nowy dekoder i zabrali stary- canal +.

W jakiej formie moge wystapic do sadu o zwrot pieniedzy przez Ultimo i czy jest wogóle szansa na wygranie tego typu sprawy. Rozumiem ze wnioski o przyrocenie terminu i wniesienie sprzeciwu w tym wypadku chyba nie maja uzasadnienia. Jaka podac podstawe prawna z silnym uzasadnieniem ?

ossey napisał:
Rozumiem ze wnioski o przyrocenie terminu
bezzasadna czynność - co wydłuży czas na osiągnięcie celu jakim jest uwalenie nakazu,
ossey napisał:
wniesienie sprzeciwu w tym wypadku chyba nie maja uzasadnienia.
jak najbardziej, wnosisz sprzeciw od nakazu - zarzut brak prawidłowego doręczenia pism sądowych oraz podnosisz inne zarzuty np. wykorzystując uzasadnienie e-sądu,

Rzecz w tym , że pieniądze pojechały do komornika. Czy wniesienie sprzeciwu od nakazu bedzie podstawa do odzyskania pieniedzy od Ultimo ?

ossey napisał:
Rzecz w tym , że pieniądze pojechały do komornika. Czy wniesienie sprzeciwu od nakazu bedzie podstawa do odzyskania pieniedzy od Ultimo ?
tak, ale to trochę potrwa,

Czy sądem własciwym bedzie Sad Rejonowy który wydał nakaz zapłaty czy SR z obecnego miejsca zamieszkania ? Wyrok z klauzula wykonalnosci jest z 10.2013, zajecie egzekucyjne poborów z sierpnia 2016 a pieniadze zostały przekazane do komornika z końcem sierpnia 2016.
Czy te daty nie moga byc powodem do odrzucenia pozwu z powodow formalnych ?
Po przeczytaniu uzasadnienia e-sadu nie daruje złodziejom bo inaczej ich chyba nie mozna nazwac.

ossey napisał:
zajecie egzekucyjne poborów z sierpnia 2016 a pieniadze zostały przekazane do komornika z końcem sierpnia 2016.
teraz to może być problem z przyjęciem sprzeciwu gdyż według tego co podajesz twoja reakcja powinna była nastąpić w zeszłym roku w sierpniu 2016r,

Tego własnie sie obawiam i szukam innych możliwości prawnych dochodzenia swoich racji przed sądem. Czy takie istnieją?
Jak pieniadze pojechały do komornika uznałem ze zostało juz wszystko pozamiatane i nie majac podkładki na oddanie dekodara( 2002 rok) nie jestem wstanie nic ugrac.
Wczoraj dopiero zobaczyłem ,po przeczytaniu uzasadnienia o odmowie przez e-sad że mam do czynienia ze skurwysyństwem. Szlag mnie trafił , że w swietle prawa zostałem okradziony.

Złożyć sprzeciw możesz i zobaczysz co się stanie. Sąd może nie dociekać. Do tego sądu który wydał nakaz zapłaty. Ale sprawdź czy to był nakaz, czy wyrok zaoczny. Po to, aby nie mieszać już później.

Był to wyrok zaoczny z czerwca 2013 roku i zaopatrzony w klauzule wykonalnosci w październiku 2013

Dodam jeszcze ,że wydział cywilny SR , który wydał wyrok zaoczny dysponowuje moim aktualnym miejscem zamieszkania bo ten wydzial w 2011 został poinformowany przeze mnie o moim aktualnym miejscu zamieszkania bo od stycznia 2011 roku do wrzesnia 2015 toczyła sie tam moja sprawa zwiazana z podziałem majatku i cała korespondencja z tym zwiazana była kierowana na aktualny adres zamieszkania.
Scyzoryk w kieszeni sie otwiera.

Wydział nie jest od pilnowania Twoich adresów. Wobec tego złóż zarzuty, dokumentując prawidłowy adres. Oraz wnoś o zwolnienie z opłaty na podstawie art 348 kpc.

robinson21 napisał:
teraz to może być problem z przyjęciem sprzeciwu gdyż według tego co podajesz twoja reakcja powinna była nastąpić w zeszłym roku w sierpniu 2016r,
A dlaczego? Przecież prawidłowego doręczenia nakazu zapłaty z sądu jak nie było, tak nie ma. Faktem jest, że długo się do sprawy zabierał...

Powrót