Pozew przeciwko niewłaściwej osobie a bieg przedawnienia

• Autor wątku Autor wątku w1b2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

w1b2

Użytkownik
Odpowiedzi
32
Witam,

chciałem zapytać czy samo wniesienie pozwu w związku z roszczeniem zapłaty za faktury przerywa bieg przedawnienia nawet jeśli jest on przeciwko niewłaściwemu podmiotowi?

Z tego co wyczytałem to po 2 latach roszczenia do należności za wykonane usługi (np. marketingowe) się przedawniają (zgadza się?). W mojej sytuacji minęły już 3 lata, ale przez 2 ostatnie lata ciągną po sądach niewłaściwą osobę. W jej miejsce ja powinienem być pozwany - jeśli już.

Jeśli sąd pozytywnie by rozpatrzył wniosek z prośbą o odrzucenie/oddalenie pozwu ze względu na pomyłkę, to strona powodowa nie mogłaby wystosować już pozwu do mnie, bo sprawa przedawniona? Czy może właśnie bieg przedawnienia został przerwany?

Z góry dziękuję za odpowiedź!

PS - jestem uczciwy. To druga strony żąda zapłaty za fikcyjne świadczenia.

w1b2 napisał:
chciałem zapytać czy samo wniesienie pozwu w związku z roszczeniem zapłaty za faktury przerywa bieg przedawnienia nawet jeśli jest on przeciwko niewłaściwemu podmiotowi?

W jaki sposób zostało wytoczone przeciwko niewłaściwemu podmiotowi? Generalnie nie przerwie terminu przedawnienia w stosunku do osoby, która pozwaną w sprawie nie jest.

w1b2 napisał:
Z tego co wyczytałem to po 2 latach roszczenia do należności za wykonane usługi (np. marketingowe) się przedawniają (zgadza się?).

Roszczenie o zapłatę wynagrodzenia za spełnione czynności (z umowy zlecenia) przedawnia się z upływem lat dwóch.

w1b2 napisał:
Jeśli sąd pozytywnie by rozpatrzył wniosek z prośbą o odrzucenie/oddalenie pozwu ze względu na pomyłkę, to strona powodowa nie mogłaby wystosować już pozwu do mnie, bo sprawa przedawniona?

Zaistnienie przedawnienia nie oznacza, że o roszczenie nie można wytoczyć powództwa. Powód w obecnej sprawie może zatem pozwać Ciebie jednak możesz odmówić spełnienia świadczenia podnosząc zarzut przedawnienia - w ten sposób będziesz traktowany jako wygrywający sprawę.

Dziękuję za odpowiedź!

Nie jest to umowa zlecenie, a rozliczenie fakturą pomiędzy działalnościami gospodarczymi (usługa marketingowa). Umowy jako takiej nie ma tylko wymiana kilku maili. Dlatego pozew poszedł na niewłaściwą osobę.

W takiej sytuacji powinienem obawiać się dopozwania (art. 194 kpc) i za wszelką cenę tego uniknąć? Jeśli tak by zrobili (wrzucili w miejsce obecnie pozwanego) to chyba można uznać, że przerwano bieg przedawnienia?
Czy mogę się na to nie zgodzić? Przepisy nie mówią, że mam obowiązek.

Dobrze rozumiem - usługi marketingowe pomiędzy 2 przedsiębiorstwami rozliczone fakturą vat - to się przedawnia w 2 lata?

w1b2 napisał:
Nie jest to umowa zlecenie, a rozliczenie fakturą pomiędzy działalnościami gospodarczymi (usługa marketingowa)

Nie istnieje coś takiego. Faktura nie jest źródłem ani podstawą zobowiązania. Zobowiązanie w tym przypadku wynika z umowy. Jeśli przedmiotem umowy była usługa to jest to umowa o świadczenie usług, do której stosuje się przepisy o zleceniu.

w1b2 napisał:
W takiej sytuacji powinienem obawiać się dopozwania (art. 194 kpc) i za wszelką cenę tego uniknąć?

Po pierwsze - nie masz się czego obawiać. Po drugie - nie jesteś w stanie tego uniknąć.

Art. 198. § 1. Wezwanie do wzięcia udziału w sprawie w charakterze pozwanego, dokonane przez sąd zgodnie z artykułami poprzedzającymi, zastępuje pozwanie. Osobom wezwanym sąd doręczy odpisy pism procesowych i załączników.
§ 2. Skutki prawne, jakie ustawa wiąże z wytoczeniem powództwa, w stosunku do osób zawiadomionych w myśl artykułów poprzedzających następują z chwilą przystąpienia tych osób do sprawy w charakterze powodów.

Dopozwanie może przerwać bieg terminu przedawnienia jednak z tego co piszesz, do przedawnienia już doszło - nie dojdzie zatem do przerwania.

w1b2 napisał:
Czy mogę się na to nie zgodzić? Przepisy nie mówią, że mam obowiązek.