Pozew przeciwko portalowi randkowemu za blokowanie konta

• Autor wątku Autor wątku dune2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dune2

Użytkownik
Odpowiedzi
81
[...]

Miałem aktywne czyli płatne konto na tym portalu przez wiele lat i nie było większych problemów pomimo tego że czasem były pewne nieporozumienia w pisemnych rozmowach z kobietami mającymi tam konta. Jak wiadomo przy tysiącach osób nie sposób uniknąć drobnych konfliktów a więc czasem badały mocniejsze słowa z obu stron.
Jednak w ostatnim czasie polityka portalu stała się bardziej represyjna i byle skarga użytkowniczek spotykała się z ostrzeżeniem od administracji portalu a dokładnie administratorek ponieważ pełnią tą funkcję głównie kobiety.
Ich stronniczość była oczywista czyli gdy kobieta obrażała mnie w rozmowie nie spotykały jej żadne konsekwencje a gdy zrobiłem to ja od razu otrzymywałem ostrzeżenie.
Pewnego dnia zalogowałem się na portal i pojawiła mi się czerwona informacja że mój profil został zablokowany i informacja o potrzebie kontaktu w tej sprawie z administracją poprzez meila.
Napisałem meila czemu zablokowano mi konto i otrzymałem odpowiedź że z powodu skarg paru użytkowniczek na moje zachowanie czyli że je obraziłem.
Odpisałem że możliwe że tak było bo przy tylu rozmowach i różnych zachowaniach kobiet to ja oceniam w jaki sposób im odpisze a nie pozwalam się nikomu "bezkarnie" obrażać więc gdy ktoś obraża mnie to i ja jego wedle mojego uznania.
Po tyej odpowiedzi nie otrzymałem żadnego meila od adminitracji mimo że czekałem chyba coś około tygodnia.
Znalazłem więc numer telefonu do infolinii portalu i zadzwoniłem. Odebrała administratorka nie wiem która bo zapewne mają ich parę i opowiedziałem o zaistniałej sytuacji. Niestety moje argumenty nie zrobiły na tej pani wrażenia bo stwierdziła że o tym czy konto zostaje zablokowane na stałe czy nie decydują właściciele portalu. Miałem więc czekać na ewentualna decyzję.
No i czekałem nie pamiętam dokładnie ile ale chyba ze dwa tygodnie i nic żadnej odpowiedzi ani meilowej ani telefonicznej.
Zdenerwowałem się i w mniej miłych słowach napisałem meila do administracji że nie dość że bezprawnie zablokowali mi konto to nie oddali nawet pieniędzy za okres na który go wykupiłem. Miałem wykupione na rok konto tzw. premium pozwalające na korzystanie ze wszystkich funkcji portalu za kwotę ok 140 zł.
Zażądałem odblokowania mi konta lub zwrotu pieniędzy. Niestety przez kolejny tydzień lub więcej nie otrzymałem żadnej odpowiedzi ani nie otrzymałem pieniędzy.
Wysłałem jeszcze parę wiadomości meilowych "mniej miłych" informując że zgłoszę sprawe do Rzecznika Praw Konsumenta jednak nic do nie dało bo odpowiedzi żadnej nie otrzymałem. Co ciekawe dzwoniąc pod numer na który wczesniej dzwoniłem nikt nie odbierał lub odrzucano moje połączenie.
Stwierdziłem że nie mam wyjścia i napisze do Rzecznika Praw Konsumenta.
W odpowiedzi otrzymałem pismo informujące że wysłał a dokładnie wysłała bo to tez kobieta pismo do firmy będącej właścicielem portalu z prośbą o wyjaśnienie sytuacji i odblokowanie mi konta lub zwróceniu pieniędzy za "abonament" czyli płatne konto.
Dopiero wtedy po pewnym czasie otrzymałem meila od administracji portalu że oczywiście zostaną mi zwrócone pieniądze żeby załatwić ta sprawę polubownie.
I tak też się stało w krótkim czasie dostałem zwrot pieniędzy na konto.
Gdy tylko otrzymałem zwrot stwierdziłem że jak tamtego konta mi nie odblokują to założe sobie nowe i ponownie wykupię na rok opcję premium.
Tak tez zrobiłem i nie mineło parę dni gdy po zalogowaniu na nowe konto pojawił mi się komunikat że moje konto jest niewidoczne dla innych użytkowników ponieważ wymaga poprawy ale bez żadnego okreslenia co to ma być za poprawa ponieważ miałem te same dane co przez ostatnie lata i nawet te same zdjęcia.
Napisałem więc do administracji co mam niby poprawic na tym nowym koncie żeby było widoczne jednak odpowiedz nie otrzymałem żadnej mimo że sporo czekałem.
Zacząłem więc kombinować sam i próbować czy to zmienić jakieś zdjęcie czy cokolwiek w opisie na profilu i okazało się że wystarczy że zdjęcia zamienię miejscami i już komunikat znika i jestem ponownie widoczny dla wszystkich użytkowników. Jednak nie w tym tkwił problem bo minął dzień czy dwa i ponownie miałem ten sam komunikat po zalogowaniu.
Ponownie więc zmieniałem kolejnośc tych samych zdjęc i komunikat znikał.
Zaobserwowałem że gdy administratorka zauważy że mój profil jest widoczny to celowo robi mi taką delikatną "blokadę" czyli nie blokuje definitywnie konta ale czyni je niewidoczne.Czasem po paru godzinach to robiła a czasem dniach czy nawet tygodniu. Jakoś postanowiłem z tym żyć i mijały kolejne tygodnie ale w między czasie napisałem pare razy meila do administracji żeby przestali mnie przesladować bo wykupiłem konto jest nowe i nikogo nie obrażam.Nie uzyskalem oczywiście żadnej odpowiedzi więc postanowiłem poprosić ponownie o pomoc Rzecznika Praw Konsumenta ale otrzymałem odpowiedz że jedyne co może to pomóc w kwestii płatności.To mnie jednak nie interesowało bo chciałem mieć po prostu konto na tym portalu dlatego tez napisałem do Mazowieckiego Wojewódzkiego Inspektora Inspekcji Handlowej opisując całą sprawę i prosząc o interwencję.
Nie wiem czy tak zdenerwowało administrację portalu czy fakt że dalej jestem na portalu ale po paru tygodniach zablokowano mi konto definitywnie tak jak to wczesniejsze z informacją że znowu podobno obraziłem jakąś tam kobietę we wiadomościach które z nią wymieniałem.
Odpisałem że nie przypominam sobie takiej sytuacji ale nawet jak to moje prywane rozmowy z użytkowniczkami portalu to moja prywatna sprawa i nie podlegają oceny nikogo a zwłaszcza że szanowna pani administratorka nie jest organem do tego powołanym czyli np. sądem który ocenia i wydaje wyroki.
Napisałem że jeśli nie odblokują mi tego nowego konta to podam ich firmę do sądu za bezprawne uniemożliwianie mi korzystania z usług powszechnych dla każdego kto dokona płatności za konto. Nie uzyskałem żadnej odpowiedzi a ponownie zwrócenie się do Rzecznika Praw Konsumenta dało tylko tyle że Pani Rzecznik stwierdziła że może ponownie wystapic o zwrot pieniędzy ale już ostatni raz i nic więcej w tej kwestii nie może mi pomóc. Odniosłem jednak wrażenie że Pani Rzecznik jest raczej po stronie pani administratorki portalu i że próbuje mnie zbyć. Odpisałem więc że nie zalezy mi na zwrocie pieniędzy a na braku prześladowania bo mam prawo założyć konto opłacić je i korzystać z usług portalu tak jak każdy inny jego użytkownik.
W kolejnym kroku napisałem ponownie do Mazowieckiego Wojewódzkiego Inspektora Inspekcji Handlowej od którego otrzymałem pismo "PROTOKÓŁ
z postępowania w sprawie pozasądowego rozwiązywania sporów konsumenckich" zawierający informację jak poniżej:

"Opis końcowych stanowisk stron, wynik postępowania: do Wojewódzkiego Inspektoratu Inspekcji Handlowej w Warszawie wpłynął zwrot awizowanej korespondencji z dnia 19.06.2023 r. z adnotacją „adresat nie podjął awizowanej przesyłki w terminie”. W związku z powyższym prowadzenie postępowania w sprawie pozasądowego rozwiązywania sporów
konsumenckich stało się niemożliwe. Zgodnie z § 10 ust. 1 pkt 5 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 17.05.2017 r. w
sprawie regulaminu organizacji i działania Inspekcji Handlowej w zakresie pozasądowego rozwiązywania sporów konsumenckich (Dz.U. z 2017 r., poz. 1014), postępowanie kończy się w przypadku gdy prowadzenie postępowania stało się niemożliwe."

Dotarło do mnie że pozostał mi już tylko sąd i napisałem do administracji portalu że nie pozostawiają mi wyboru i mam zamiar ich pozwać.
Zaznaczyłem także że będę zakładał kolejne konto i w odpowiedzi otrzymałem.

"Szanowny Panie,

Informujemy, że Pana konto na portalu zostało ponownie zablokowane i będziemy blokować każde kolejne, które Pan założy z uwagi na niestosowanie się do regulaminu i nagminne obrażanie użytkowniczek. Wciąż regularnie otrzymujemy zgłoszenia od użytkowniczek, które są zaniepokojone wiadomościami od Pana, czują się na portalu niebezpiecznie i proszę o pomoc oraz naszą reakcję. Naszym celem jest ochrona użytkowników i stworzenie miejsca, w którym będą czuły się bezpiecznie. Nie możemy tolerować takiego zachowania.
Prosimy ponownie o niezakładanie konta na naszym portalu, ponieważ każdorazowe takie działanie będzie kończyło się jego blokadą.
Z poważaniem,
Portal Przeznaczeni.pl"

Jest to po prostu śmieszne bo żadnej użytkowniczce nigdy nie groziłem a jak padły mocniejsze słowa to dlatego że i wobec mojej osoby takie padały.
Przy tysiącach kobiet na portalu i tylu latach tam spędzonych siłą rzeczy dochodzi do konfliktów a że pomimo tego że to portal teoretycznie religijny to wiele kobiet jest głównie zainteresowanych pieniędzmi faceta dlatego też gdy wprost pytały mnie o prace, zawód zarobki to po prostu im odpisywałem że nie jestem sponsorem i że jak chcą się dobrze sprzedać to niech szukają kogoś innego. Kobiety jednak posiadają taką cechę wrodzoną że gdy widzą że facet nie jest naiwny i obnaża ich cele i niecne zamiary to przechodzą ostrego ataku. Możliwe że wielu facetów pozwala sobie na to i podkula ogon ale ja mam taki charakter że zawsze wyznaje zasadę że szacunek musi być obustronny no bo mamy w końcu podobno równouprawnienie.

Jest to jednak temat poboczny a meritum sprawy jest takie że firma WORLD DATING COMPANY WDC sp. z o.o jest zwyczajną firmą która oferuje powszechne dostępne usługi.
Uważam że niedopuszczalne jest żeby pozbawiać mnie możliwości posiadania konta na portalu i po opłaceniu korzystania z jego funkcji i blokowania mojego nowo założonego konta tylko dlatego że tak postanowiła administratorka.
Per analogiam operator siedzi komórkowej u którego wykupujemy usługę i abonament np. na rok nie może nam odciąć usługi tylko dlatego że jakiś inny lub inni użytkownicy sieci napiszą skargę że poczuli się urażeni słowami których użyłem podczas rozmowy.Przecież jest to totalny absurd i przypomina mi czasy PRLowskich komedii gdy wisiały tabliczki ze zdjęciem o treści "tych klientów nie obsługujemy".

Ponadto uważam że administratorka czyli pracownica firmy nie ma narzędzi prawnych ani kwalifikacji aby być recenzentem prywatnych wiadomości użytkowników oraz sędzią wydającym wyrok poprzez decyzje kto jest winien bardziej czyli kto kogo bardziej obraził.

Poza tym jest na tym portalu funkcja dostępna dla każdego pozwalająca zablokować konkretnego rozmówcę z którym nie chcemy mieć kontaktu i powinna być wystarczającym rozwiązaniem przy rozstrzyganiu sporów pomiędzy użytkownikami.

Wydaje mi się że portale internetowe (głównie randkowe) czują się bezkarne i po prostu łamią prawo dając sobie kompetencje których nie posiadają.

Kończąc zwracam się z prośbą do osób znających się na prawie o wskazanie mi jakie dalsze kroki powinienem podjąć czyli pozostaje już tylko sąd a jak tak to który czy konsumencki czy od razu powszechny a może jeszcze jakaś inna instytucja może mi pomóc ?

Jeśli sąd to czy sam mogę sobie poradzić z napisaniem pozwu i czy są jakieś dobre poradniki lub szablony jak taki pozew sporządzić czy od razu skorzystać z pomocy radcy prawnego a jak tak to ile mniej więcej by kosztowała taka usługa ?

Z góry dziękuję wszystkim za pomoc bo jest to dla mnie ważna sprawa ambicjonalna ale jestem z wykształcenia ekonomistą tak więc niezbyt orientuje się w niuansach i zawiłościach prawnych tego typu sporów.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
To teraz w kilku krótkich zdaniach a może ktoś Ci odpisze.

Zacznij od lektury regulaminu będącego częścią umowy. Tam zapewne znajdziesz odpowiedź na większość wątpliwości i pytań.

Odpisze ci krótko. Żadnymi drogami nawet sądowym nie odzyskasz konta jeżeli druga strona tego nie chce. Jest to firma prywatna która może sobie dowolnie wybierać kogo chce u sobie widzieć a kogo nie. Ma od tego regulamin który zaakceptowałeś. Wiele firm tak postępuje. Allegro robi dokładnie tak samo. Jak ci zabroni dostępu do jej platformy to już nic nie zrobisz.

Powrót