pozew przeciwko Ryanair

• Autor wątku Autor wątku orgazmotron
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

orgazmotron

Witam,

Zgubilem dowod osobisty na parkingowym lotnisku. Przy odprawie zostal zabrany mi bagaz mimo, iz nie przeszedlem odprawy. Zostalem zmuszony czekac na bagaz przy okienku ryanair i przez to nie moglem odebrac dowodu w informacji lotniskowej gdzie jak sie dowiedzialem (po odebraniu bagazu) zostal on znaleziony, a samolot juz odlecial. Posrednio przewoznik z tego tytulu narazil mnie na straty w postaci zakupu dodatkowego biletu na wylot kilka dni pozniej oraz pobytu w hotelu. Chce wystapic z pozwem przeciwko ryanair z tyrulu bezprawnego zabrania bagazu przez co przewoznik narazil mnie na straty. Czy warto tutaj wystepowac do ULC lub z reklamacja. Czy od razu skierowac pozew na droge postepowania cywilnego?

Kupujac bilet w ryanair zawierasz umowe z firma irlandzka wiec i tam kierujesz swoje roszczenia.

regulamin:

2.4 PRAWO WŁAŚCIWE I JURYSDYKCJA
W braku odmiennych postanowień wynikających z Konwencji lub obowiązującego prawa, umowa przewozu zawarta z nami jako przewoźnikiem, niniejsze Ogólne Warunki Przewozu, oraz nasz Regulamin podlegają interpretacji zgodnie z przepisami prawa irlandzkiego i wszelkie spory wynikające lub związane z umową przewozu będą podlegały jurysdykcji irlandzkich sądów.

Dziekuje. Czy znajde tutaj jakies ogolne zasady co do wniesienia pozwu w Irlandii? Lub Orientujecie sie moze jak wyglada tam sprawa cywilna? Jesli chodzi o obecnosc na rozprawie, czy.bedzie ona obowiazkowa, czy istnieje mozliwosc przesluchania strony w Polsce?

Ostatnia edycja:
orgazmotron napisał:
Dziekuje. Czy znajde tutaj jakies ogolne zasady co do wniesienia pozwu w Irlandii? Lub Orientujecie sie moze jak wyglada tam sprawa cywilna? Jesli chodzi o obecnosc na rozprawie, czy.bedzie ona obowiazkowa, czy istnieje mozliwosc przesluchania strony w Polsce?
szczerze - daj sobie spokój...

wierzysz, czy chcesz się sam boleśnie przekonać?

Powrót