Pozew

• Autor wątku Autor wątku Motorek.2006
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Motorek.2006

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam
W 2006 tankowałem gaz na stacji lpg, w wyniku zaniedbania pracownika doszło do uszkodzenia dystrybutora gazowego. W dniu dzisiejszym dostałem pozew o zapłatę kwoty z tytułu uszkodzenia dystrybutora.

Moje pytania
1. Czy mam szanse na częściowe lub całkowite obniżenie kwoty zapłaty (mam świadków i nagranie z kamery przemysłowej że w momencie tankowania pracownika nie było przy dystrybutorze).
2. jak ma wygladać wzór odpowiedzi na pozew

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA GOSPODARKI

z dnia 20 września 2000 r
§ 141. Podczas tankowania pojazdu samochodowego gazem płynnym tankujący pojazd powinien być zabezpieczony przed ewentualnym ruszeniem z miejsca do czasu zakończenia procesu tankowania i odłączenia instalacji gazowej od zbiornika pojazdu.

Niestety było późno, przysnołem, gdy się przebudziłem zauważyłem że nie ma pracownika przy dystrybutorze i ruszyłem

To wygląda na mocny argument. Nie wiem czy wystarczy do całkowitego zdjęcia odpowiedzialności, ale nie sądzę, żebyś został uznany za jedynego winnego.

Co do odpowiedzi.
Ma zawierać Twoje stanowisko (czy się z zarzutami zgadasz, czy nie i w jakiej części) oraz uzasadnienie (z jakiego powodu kwestionujesz słuszność zarzutów i ew. podstawa prawna, czyli przywołany paragraf).

Powrót