Pozwany prezes spółki się broni - pomocy

• Autor wątku Autor wątku kozka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kozka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
27
Dzień dobry,
opiszę, dla czytelności, swoją sprawę w punktach.

1. Napisałem parę lat temu ebooka, którego sprzedawałem przez stronę wydaje.pl na zasadach selfpublishingu. Podobnie jak na allegro – otrzymywałem za sprzedaż pieniądze na swoje wirtualne konto, skąd zlecałem wypłatę na konto bankowe.
2. Z czasem spółka zaczęła mieć problemy finansowe, wypłaty pojawiały się z opóźnieniem. Ostatecznie nie przelano mi kwoty prawie 2 tys. zł za okres od stycznia do 21 czerwca 2015.
3. Złożyłem przez radcę prawnego pozew p/ko spółce. Wyrok w trybie nakazowym, następnie komornik – spółka bez majątku.
4. Złożyłem przez radcę prawnego pozew p/ko prezesowi.
5. Dzisiaj otrzymałem sprzeciw od nakazu zapłaty. Pismo na 5 stron, w którym pozwany prezes spółki twierdzi, że na podstawie art. 299 par. 2 k.s.h. „Członek zarządu może uwolnić się od odpowiedzialności, jeśli wykaże, że (…) niezgłoszenie wniosku o ogłoszenie upadłości nastąpiło nie z jego winy”.

Dowody jakie prezes zarządu przedstawił w swoim piśmie są następujące:
1. Postanowienie Sądu o wykreślenie z zarządu spółki Pozwanego z dn. 5.10.2015
2. Oświadczenie o rezygnacji z zarządu spółki z dn. 27.06.2015
3. Pismo Pozwanego, w którym informuje Sąd o pozostawaniu przez Spółkę bez organów uprawnionych do reprezentacji z dn. 7.06.2016 w sprawie innego wierzyciela. Uważa, że postępowanie egzekucyjne było tym samym prowadzone wadliwie.
4. W czasie piastowania urzędu przez Pozwanego spółka realizowała swoje zobowiązania. Dołączono sprawozdanie finansowe za 2014 roku, w którym zanotowano stratę, ale „planowano pokryć ją zyskiem z kolejnych lat”.
5. Na dzień wygaśnięcia mandatu Pozwanego – serwisy spółki nadal funkcjonowały, spółka osiągała przychód, a Pozwany negocjował sprzedaż spółki wydawnictwu PWN (do czego nie doszło).
6. Zeznania świadków, że na dzień rezygnacji Pozwanego nie było podstaw do aktywowania postępowania upadłościowego (suma wierzytelności nie przekraczała majątku spółki przy uwzględnieniu wartości portali internetowych) .
7. Jeśli Sąd nie podzieli argumentów, zasadne jest powołanie biegłego z zakresu rachunkowości na okoliczność czy w dniu rezygnacji Pozwanego, stan majątkowy spółki uzasadniał złożenie wniosku o upadłość.

Od mecenasa dowiedziałem się, że w razie przegranej - będę musiał ponieść koszty procesu, które mogą sięgać nawet... 8 tys. Nie ukrywam, nie jestem gotowy na taki wydatek. Dla mnie to absurdalne - nie otrzymałem należnych pieniędzy, pozew złożyłem jak trzeba (spółka --> zarząd spółki), a na sprawie mogę stracić jeszcze 4 razy więcej niż kwota, o którą wnioskuję!

A skoro jest wniosek o powołanie biegłego, to raczej Pozwany jest pewny swego.

Co w takiej sytuacji robić?

kozka napisał:
Co w takiej sytuacji robić?
Skonsultowac sie ze swoim radcą.
On zna cały stan faktyczny.
On ma dokumenty.
Tu, w internecie, moze byc tylko "gdybanie" - a to panu niepotrzebne.

Ostatnia edycja:
Powrót