Pozwolenie na pobyt - nigdy nie składałam

• Autor wątku Autor wątku Karmen'
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Karmen'

Użytkownik
Odpowiedzi
62
Jeśli już o tym było.. to sorry, nie mogę znaleźć.
Mam takie pytanie i mega stres w związku z tym:
jesteśmy w De już ponad 2 lata... i dopiero w grudniu dostałam pismo,że urząd chce ustalić czy mam dalej prawo do pobytu w De... wysłaliśmy kopie paszportów, kwity wypłaty itd.. do dziś nie mam odpowiedzi! Nie przypominam sobie, żebym choć raz taki wniosek wypisywała, jestem pewna! A już na bank nie w urz. migracyjnym...
czy to jest tylko formalność czy powód do wysłania nas do Polski?
jestem meeega wystraszona...:-(:-(:-(

A jaki urzad konkretnie? Skladaliscie jakis wniosek na zasilki?

Kindergeld
Dzieci chodzą do podstawówki i mieszkamy wszyscy w De.
Już teraz nie jestem pewna, czy wysyłałam te dokumenty do Rathausu czy do urzędu migracyjnego..

Ostatnia edycja:
No wiec prawo do pobytu wg przepisow unijnych maja nastepujace osoby

- pracownicy pracujacy na etat
- osoby prowadzace dzialalnosc gospodarcza przynoszaca zyski
- emeryci, ktorzy maja wystarczajaca emeryture z kraju pobytu
- studenci majacy srodki wlasne do studiowania

Jesli jestescie tylko tak sobie od dwoch lat, pracujac na przyklad w wiekszosci na czarno, a na legalu wykazujecie jakies minimalne zarobki, to moze byc krytycznie

Moj mąż cały czas legalnie pracuje. Boję się tego, że nie złożyliśmy tego wniosku o prawo do pobytu, mieliśmy to zrobić w ciągu pierwszych 3 miesięcy.. czy to juz powód do "podziękowania nam"... wszędzie się zarejestrowaliśmy zaraz po przyjezdzie, ubezpieczenie, Finanzamt, meldunek...

Obywatele unijni nie maja obowiazku skladania wniosku o wydanie "prawa pobytu". Zreszta prawdziwe prawo pobytu (na stale) otrzymuje sie dopiero po 5 latach, przedtem wystawiano jedynie zaswiadczenie Freizügigkeitsbescheinigung, ktore zostalo zniesionie od 23 stycznia 2013 roku i od tego czasu w ogole nie jest wydawane. Ale i przedtem nie bylo obowiazku, zeby o nie wystepowac.

Dzięki za odpowiedź
to nie wiem o co chodzi, czego ode mnie chcą...
moja znajoma jest tu w De dopiero kilka miesięcy, jej mąż pracuje "na Gewerbie", też już dostała to pismo.

Powrót