D
degula
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 6
Witajcie.
W Niemczech mieszkam legalnie od około 5 lat. Z racji na moją chorobę, nie mogę podjąć każdej pracy. Przez cały ten czas byłam na zasiłku. Miałam męża Niemca. Rok temu się rozwiedliśmy. Przeprowadziłam się. Nadal pobierałam zasiłek. Miesiąc temu ponownie wyszłam za mąż, za Polaka
Zameldowałam go u siebie miesiąc temu bez problemu. Dostał pozwolenie na pobyt, ja też dostałam na nowe nazwisko (FreizugG/EU). Posiadam pozwolenie na pracę ARBEITSGENEHMIGUNG-EU od czerwca 2005. Mój mąż pracuje i będzie pracować w Polsce i nie chce pobierać żadnych świadczeń w Niemczech. JC powiedziało że moje pozwolenie na pracę jest nieważne, ponieważ nie mam już za męża Niemca ( wygasło w momencie rozwodu). Byłam w Agentur fur Arbeit i przedstawiłam wszystkie dokumenty ( nasze pozwolenia na pobyt, zameldowania, akt slubu który był brany w Niemczech oraz Pozwolenie na pracę, które było na stare nazwisko). Pan z AA skreślił stare nazwisko na pozwoleniu, wpisał nowe i dał pieczęć urzędową. Jednak ludzie z JC mówią że nie należą mi się żadne świadczenia, ponieważ nie mam już Niemca za męża i że pozwolenie na pracę jest nieważne - a było wydane bezterminowo. Przedstawiliśmy zarobki mojego mężam Polaka z Polski do JC, które wynoszą ok 450 Euro/miesiąc żeby wyliczyli mi na nowo zasiłek. OpłacaLI mi mieszkanie - 300 euro. Czekaliśmy na wyliczenie a tu się okazało że niby nie mam pozwolenia na pracę. Mieszkam w nowym miejscu zamieszkania półtorej roku i od rozwodu z Niemcem( marzec 2009 ) jakoś nikt wcześniej nie miał żadnych zarzutów co do mojego pozwolenia na pracę.
Proszę o porady co robić ...
W Niemczech mieszkam legalnie od około 5 lat. Z racji na moją chorobę, nie mogę podjąć każdej pracy. Przez cały ten czas byłam na zasiłku. Miałam męża Niemca. Rok temu się rozwiedliśmy. Przeprowadziłam się. Nadal pobierałam zasiłek. Miesiąc temu ponownie wyszłam za mąż, za Polaka
Proszę o porady co robić ...