Pożycza - dług brak chęci do uregulowania

• Autor wątku Autor wątku natala04
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

natala04

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Niespełna rok temu pożyczyłam znajomemu kwotę kilkunastu tysięcy złotych. Spisaliśmy na szybko umowę pożyczki. Przyniosł szablon z wypelnionymi swoimi danymi oraz pustymi miejscami na wpisanie moich danych. Do umowy załączył skany swojego dowodu osobistego a umowę podpisał na moich oczach. Miejsce na moje dane nie zostało wypełnione.

Przez następne miesiące próbowałam wyegzekwować należność na różne sposoby. Prowadziłam konwersacje smsowe, w których rozmawialiśmy o długu. Mój numer został kilka razy zablokowany, a telefony pożyczkobiorcy zmieniały się średnio co kilka tygodni. Wielokrotnie wysyłałam mu przypomnienia, prośby o spłatę - niestety na darmo. Do dziś nie otrzymałam zwrotu swoich pieniędzy. Nagrałam ostatnią rozmowę w której po raz n-ty upominam się o swoje pieniądze. pożyczkobiorca nie zaprzecza, obiecuje, że pieniądze odda za kilka dni. Oczywiście tego nie zrobił i tak sytuacja ciągnie się od kilku miesięcy.

Serdecznie proszę o radę wszystkich tu obecnych. Dostałam własnie wiadomość od jednego z prawników, że wycofuje się ze sprawy bo szanse na powodzenie są marne, a nie chce narażać mnie na wysokie koszty sądowe.
Drugi prawnik twierdzi, że sprawa jest wygrana i warto złożyć pozew.
Bardzo bym prosiła kompetentną osobę/kancelarię o pomoc.
Czy mogę w tej umowie dopisać w wykropkowanych miejscach swoje dane(jak w wekslu)? W zamian za pomoc i rzeczowe rady odwdzięczę się
rekomendacją Państwa w serwisach opiniotwórczych oraz pomocą w skutecznej kampanii SEO.

Jako osoba młoda mam nadzieje, że jest jeszcze w Polsce szansa na sprawiedliwość i że takie osoby zostaną ukarane. Bo dziś ja a kiedyś możesz być to Ty..

Powrót