pożyczka a egzekucja i urząd skarbowy

• Autor wątku Autor wątku starajacasie82
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

starajacasie82

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam, udzieliłam pożyczki prywatnej osobie, która teraz nie spłaca swojego zobowiązania i w związku z tym chciałabym podjąć jakieś kroki prawne. Mam spisaną umowę,jednak cały problem tkwi w tym, że nie było to zgłoszone do skarbówki i tu moje pytanie czy można przekazać tą sprawę do windykacji/ sądu o wyegzekwowanie należności mimo iż nie do końca było to zrobione zgodnie z prawem. Czy ma to jakieś znaczenie?

w odniesieniu do pozyczki to podatek od umowy pozyczki powinien zaplacic ten co pozyczke bierze, a Ty pozyczke dawalas wiec ewentualne problemy to nie Ciebie beda dotyczyc... mozna z tym isc spokojnie do sadu

Zacznij od wezwania do zapłaty. Jak nie poskutkuje - pozew o zapłatę na drodze cywinej lub poprzez EPU. Poszukaj na forum podobnych spraw trochę było.

Dziękuję za odpowiedź , tylko umowa pożyczki jest z 2010r, a z tego co wyczytałam w necie to do pewnego momentu obowiązek opłacenia podatku ciążył po obu stronach, tylko nie wiem do kiedy to obowiązywało i nie wiem kiedy to się zmieniło, że to ciąży tylko na pożyczkobiorcy. Jakby ktoś wiedział to będę wdzięczna.

W 2010 r. na pewno podatek płaci pożyczkobiorca.

Powrót