pożyczka dla spółki z o o

• Autor wątku Autor wątku izz69
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

izz69

Użytkownik
Odpowiedzi
58
Czy jest jakaś różnica między pożyczką od członka zarządu, a od szeregowego udziałowca?

Proszę bardziej sprecyzować pytanie ..." Od członka zarządu"?
" Od udziałowca"?
Pożyczka ma być od którejś z osób ?

Tak, pozyczki spolce ma udzielic albo czlonek jej zarzadu, albo szeregowy udzialowiec. Pytam, czy jest dla spolki jakas roznica

pożyczka udzielona spółce z ograniczoną odpowiedzialnością przez wspólnika korzysta ze zwolnienia przedmiotowego w podatku PCC -> art. 9 pkt 10) lit. i) ustawy o PCC.
Mówiąc prościej, jeśli to wspólnik udzieli pożyczki, nie będzie podatku od czynności cywilnoprawnych.

Jeśli pożyczki udzieli członek zarządu (który nie jest wspólnikiem) wówczas spółka będzie musiała rozliczyć PCC. Podatek wynosi 0,5% od wartości udzielonej pożyczki. Przykład: członek zarządu (niebędący wspólnikiem) udziela sp. z o.o. pożyczki w kwocie 10.000 zł.
Podatek: 10.000 zł x 0,5% = 50 zł

Dzięki za odpowiedź. Chodzi jednak o członka zarządu, który jest (większościowym) udziałowcem. Poza tym interesuje mnie to, czy taka pożyczka z automatu podnosi kapitał założycielski? Wiem, nie wyraziłam się jasno - mea culpa :)
Pozdrawiam

łacinę Pani zna, a stąd już blisko do języka prawniczego :)

- skoro pożyczkodawca występuje jako jedna osoba w dwóch postaciach (członek zarządu + wspólnik) to nie będzie PCC

- pożyczka nie 'podnosi' kapitału zakładowego spółki. Pożyczka jest neutralna dla kapitału zakładowego. Podwyższenie kapitału zakładowego poprzez zmianę wartości nominalnej udziału czy objęcie nowych udziałów jest inną, mniej popularną, formą dokapitalizowania spółki

Powrót