Pożyczka dla znajomego. Nie oddana

• Autor wątku Autor wątku Syslay
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Syslay

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
23
Witam,
Pisze tutaj ponieważ mam następujący problem:
Pożyczyłem znajomemu piniądze a ten zwleka z oddaniem.
Sporządziłem z nim dlatego umowę, mam nagraną rozmowe przez telefon, jego kopie dowodu osobistego, i rozmowy z koleżanką na gg i mailu w sprawie tej pożyczki ponieważ jej się radziłem co mam robić w tej sprawie.
Czy te dowody są wystarczające by zwrócić się do sądu z tym? Jak taki proces wygląda? Długo trwa? Czego mogę się jeszcze spodziewać i jakie dowody są przydatne w takiej sprawie?

Przedstawiam szablon umowy którą z nim sporządziłem (jest to gotowiec z pewnej prawniczej strony w internecie):

Umowa pożyczki

Zawarta w dniu 15 październik 2010 r. w miejscowości xxxxx pomiędzy:
Pawłem xxxxxx, zamieszkałym w xxxxx 54 w Gminie xxxxxx, legitymującym się dowodem osobistym nr xxx67xxx9x, PESEL xxxxxxxx, zwanym dalej Pożyczkodawcą.
a Krzysztofem xxxxxx zamieszkałym w xxxxx 132 w Gminie xxxxx, legitymującym się dowodem osobistym nr xxx1798766, PESEL xxxxxxx, zwanym dalej Pożyczkobiorcą,
§ 1
1. Pożyczkodawca zobowiązuje się udzielić Pożyczkobiorcy nie oprocentowanej pożyczki pieniężnej w kwocie 5.000 zł (słownie: pięć tysięcy złotych).

2. Wydanie przedmiotu pożyczki nastąpi w ciągu 2 dni od zawarcia niniejszej umowy przekazując pieniądze Pożyczkobiorcy do ręki.
§ 2
1. Pożyczkobiorca zobowiązuje się do zwrotu przedmiotu pożyczki w terminie trzech miesięcy od otrzymania przedmiotu pożyczki (to jest 17 styczeń 2011).

2. Oprocentowanie pożyczki wynosi 0% w skali roku.

3. Spłata pożyczki wraz z należnym oprocentowaniem nastąpi poprzez przekazanie kwoty do ręki Pożyczkodawcy.
§ 3

W przypadku niedokonania zwrotu przedmiotu pożyczki wraz z oprocentowaniem w terminie określonym
w § 2 ust. 1, Pożyczkobiorca zobowiązany jest do zapłaty odsetek za opóźnienie w wysokości 20% w skali roku.

§ 4
1. W sprawach nieuregulowanych niniejszą umową zastosowanie mają przepisy Kodeksu cywilnego.

2. Zmiana niniejszej umowy wymaga formy pisemnej pod rygorem nieważności.

3. Koszty zawarcia umowy, w tym podatek od czynności cywilnoprawnych, ponosi Pożyczkobiorca.

4. Umowę sporządzono w dwóch jednobrzmiących egzemplarzach, po jednym dla każdej ze stron.

Podpis Podpis
Pożyczkodawca: Pożyczkobiorca:
Paweł xxxxx Krzysztof xxxxx
……………………………….. ……………………………….

Najpierw musisz pisemnie wezwać dłużnika do zwrotu długu wraz z należnymi odsetkami. Wyślij wezwanie poleconym, ze zwrotnym potwierdzeniem odbioru. Bez tego nie masz co iść do sądu.

Ag_Maz napisał:
Najpierw musisz pisemnie wezwać dłużnika do zwrotu długu wraz z należnymi odsetkami. Wyślij wezwanie poleconym, ze zwrotnym potwierdzeniem odbioru. Bez tego nie masz co iść do sądu.
Poproszę podstawę prawną tego twierdzenia.

Ag Maz,
dzięki za przypomnienie. Kiedyś o tym czytałęm.
A co dalej, odczekać 2 tygodnie czy ile i z potwierdzeniem iść do prawnika i założyć sprawę?
Ps. A co zrobić kiedy znajomy mieszka kawała drogi odemnie i w nieznam miejscu w Polsce i nie mogę ustalić jego adresu zamieszkania?
Prawnik może jakoś ustalić ten adres i wysłać list zamnie?

Ag_Maz ... w umowie jest termin do którego pożyczka powinno zostać zwrócona, więc 18.01.2011r. stała się wymagalna.

Pozdrawiam :cool:

Powrót