Pozyczka do firmy bez pisemnej umowy jak odzyskac

• Autor wątku Autor wątku mammal
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mammal

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Dzien dobry
Mam nastepujaca sprawe
Pozyczylem pieniadze ojcu(przelew) z przeznaczeniem na zakup maszyny do biznesu ktory akurat rozkrecal.(nie mam pisemnej umowy)
Krotko po tym ojciec przekazal biznes i srodki trwale do jedoosobowej firmy konkubentki mojego brata.(nie ma pisemnej umowy,)zakup maszyny nastapil w 2015. Od tej pory ojciec staral sie odzyskac swoj wklad i moja pozyczke.
Od tego czasu uzyskalem ustne zapewnienia o splacie ,ratach itd.nic sie nie wydarzylo
6 miesiecy temu konkubentka odpowiedziala na maila przyznajac sie do naleznosci i obiecala splacic mnie jak tylko zaplaci podatki(bez konkretnego terminu)
Od tej pory kontakt sie urwal.
Firma konkubentki rozwinela sie bardzo w ciagu 3 lat na pomysle i kontaktach ojca.z pewnych zrodel wiem ze firma ma wysokie obroty/dochodowosc

1. Czy mam mozliwosc dochodzenia naleznosci -mojej pozyczki (dowod wlasciwie tylko email z konta firmy) i jak to zrobic
2.czy ojciec ma jakas szanse dochodzic jakiejs zaplaty za ustawienie i przekazanie biznesu do konkubentki(ojciec ma wczesniejsze wydatki,historie kredytu,swiadkow/konkubentka z dnia na dzien rzucila prace po 20 latach i otworzyla firme )

Dziekuje

Masz dowody - potwierdzenie przelewu, mailowe przyznanie się do należności i obietnicę spłaty. Wiadomo, umowa to umowa, ale te dowody powinny wystarczyć. Także znajdź jakiegoś porządnego prawnika i zacznij od wysłania pisma do konkubiny - być może się przestraszy i zapłaci i wcale nie trzeba będzie iść do sądu.
Co do ojca - Czy przekazał jej firmę za darmo, z własnej nieprzymuszonej woli?

Ok dzieki
Co do przekazania biznesu ojciec jest emerytowany z pewnych wzgledow nie mogl przeniesc na brata (ma wierzycieli z komornikiem) wiec wymyslono by otworzyc firme na konkubine ,ja osobiscie nie mam zadnych powiazan
Takze przymuszony nie byl jako tako ,mial niby dostac jakies pieniadze czy % ale ledwo odzyskal pieniadze na splate kredytow,osobiscie rozumiem ze to niezbyt roztropne bylo
Swego czasu byl tez formalnie pelnomocnikiem firmy ale nigdy zatrudniony,ma chyba nadal ten dokument
Odkad biznes wypalil i przynosi spore dochody obietnice zostaly bez pokrycia

Czemu nie żadasz pieniędzy od ojca ? napisz mu pismo ze chccesz zwrot w okreslonym terminie.

Nie ma jak oddac + tak naprawde nie wzial ich dla siebie tylko na poczet zakupu maszyny ktora nalezy do firmy

Ale ty jemu pożyczyłeś więc to on jest twoim dłużnikiem. A to co zrobił z tymi pieniedzmi to jego problem.

Zgadza sie ,pomijajac relacje rodzinne,uwierz mi probowal w moim imieniu ale niewiele to dalo

W jaki sposob ojciec przekazal te srodki dalej? Wszystko w gotówce bez potwierdzeń?? Żadnych przelewow itp itd?
Jaki był cel tego przekazania?

Gotowka nie, bardziej pomogl kupic maszyne ktora weszla na srodki trwale nowej firmy ,'oddal' pracownikow i kontrakty/przetargi ktore pomogl zalatwic
Trudno zrozumiec czemu bez kwitu ale tak sie stalo,chcial pomoc bratu odbic sie od dolka i zaczac nowy biznes tyle ze nie chcial na siebie z powodu wieku a na brata z powodu jego zadluzenia
Przez jakis czas pracowali razem ale z czasem zostal calkowicie odsuniety ,zmieniono ksiegowosc itp

Wezwanie przedsądowe do spłaty. Umowa słowna również się liczy, w szczególności przy posiadaniu dowodów w postaci maili czy przelewów.

Powrót