Pożyczka gotówki znajomemu - windykacja

• Autor wątku Autor wątku Mathew1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mathew1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.

Zastawilem pieniądze za kolege na wyjazd wakacyjny, teraz mam problem z ich odzyskaniem. Zrezygnowal bez poinformowania mnie o tym, w dniu wyjazdu gdy zadzwoniłem wycofał się i usłyszałem, że nie mamy umowy i że mogę go pocałować w ****. Mam wszystkie potwierdzenia przelewów, rozmowy na komunikatorach oraz w sms potwierdzające wiarygodność długu.

Tutaj moje pytanie czy prócz kosztów zakwaterowania (opłaconego hotelu dla niego) mogę dochodzić kosztów benzyny, za którą również zobligowal się zapłacić. Mimo, że nie pojechał, nie miałem nawet szans znaleźć kogoś na jego miejsce, wiec prosiłbym o opinię na ten temat.

Z góry dziękuję i pozdrawiam, Mateusz.

Z opisu wynika ze nie była to pożyczka, a spełnienie świadczenia do którego nie byłeś zobowiązany. O ile nie nastąpiło zastrzeżenie zwrotu, nic Ci zwracać nie musi. Zastrzeżenie zwrotu powinno wynikać z dokumentu. Smsy ani wiadomości na komunikatorach nie są dokumentami.

Smsy ani wiadomości na komunikatorach nie są dokumentami.
Od kiedy?

Art. 77(3). Dokumentem jest nośnik informacji umożliwiający zapoznanie się z jej treścią.
O ile ciężko uznać wiadomości na komunikatorze, to sms jak najbardziej. Od 2016.09.08. Przeoczyłeś nowelę? Teraz dokumentem jest i e-mail, i sms, a nawet regulamin serwisu internetowego.

Powrót