B
Baluau
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 101
Rodzeństwo Teresa i Robert Nowakowie zawarli umowę pożyczki w kwocie 10.000 zł z Tomaszem Kowalskim. Umowę zawarto w formie pisemnej pod warunkiem, że w ciągu kolejnych 5 dni roboczych Nowakowie dostarczą Tomaszowi Kowalskiemu oświadczenie poręczyciela. Za zobowiązanie Nowaków poręczył Zenon W składając oświadczenie woli w formie pisemnej. Teresa Nowak w przewidzianym terminie doręczyła Tomaszowi Kowalskiemu osobiście oświadczenie Zenona W. Uzgodniła również ustnie z Tomaszem Kowalskim, że chcieliby razem z bratem dobrać jeszcze 500 zł pożyczki, na co ten przystał. Kiedy naszedł termin zwrotu pożyczki, Nowakowie byli w stanie zwrócić tylko kwotę 5.000 zł, co też uczynili.
1) Za zapłatę jakiej kwoty odpowiada Zenon W?
Zenon W. odpowiada za zapłatę kwoty 5.000 zł. Te dodatkowe 500zł nie obciążają go jako poręczyciela, gdyż zakres jego zobowiązania rozstrzyga art. 879 & 1. To zwiększenie kwoty poręczenia o dodatkowe 500 zł naruszałoby przesłanki z art. 879 & 2.
2) Wobec kogo Tomasz Kowalski może wystąpić z żądaniem zwrotu brakującej kwoty?
5.000zł względem Zenona W. jako poręczyciela lub Teresy i Roberta. Wobec braku odmiennego zastrzeżenia, wszyscy oni są współdłużnikami solidarnymi (art. 881). Dobrana kwota 500zł obciąża natomiast wyłącznie Teresę i Roberta.
3) Czy odpowiedzialność Nowaków jest solidarna?
Tak, na bazie art. 881.
---
może ktoś rzucić okiem? Wiem, że jest proste, ale za kilka dni mam egzamin i wolę mieć pewność że dobrze rozumuję.
1) Za zapłatę jakiej kwoty odpowiada Zenon W?
Zenon W. odpowiada za zapłatę kwoty 5.000 zł. Te dodatkowe 500zł nie obciążają go jako poręczyciela, gdyż zakres jego zobowiązania rozstrzyga art. 879 & 1. To zwiększenie kwoty poręczenia o dodatkowe 500 zł naruszałoby przesłanki z art. 879 & 2.
2) Wobec kogo Tomasz Kowalski może wystąpić z żądaniem zwrotu brakującej kwoty?
5.000zł względem Zenona W. jako poręczyciela lub Teresy i Roberta. Wobec braku odmiennego zastrzeżenia, wszyscy oni są współdłużnikami solidarnymi (art. 881). Dobrana kwota 500zł obciąża natomiast wyłącznie Teresę i Roberta.
3) Czy odpowiedzialność Nowaków jest solidarna?
Tak, na bazie art. 881.
---
może ktoś rzucić okiem? Wiem, że jest proste, ale za kilka dni mam egzamin i wolę mieć pewność że dobrze rozumuję.