Pożyczka na nieważny dowód

• Autor wątku Autor wątku Ghosteak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Ghosteak

Użytkownik
Odpowiedzi
61
Witam.
Temat był już przeze mnie poruszany na forum, ale potrzebuję artykułu/paragrafu, który zabrania udzielenia kredytu konsumenckiego na nieważny dowód osobisty, względnie nakazuje udzielenie pożyczki na dowód ważny.
Proszę o jakąkolwiek podstawę prawną.

Dzięki, pozdrawiam.

Ale to osoba posługująca się danym dowodem ma obowiązek przedłożenia ważnego dowodu osobistego.

Ok, ale załózmy że pożyczkobiorcy zależy na przyznaniu kredytu, albo nie ma świadomości, że dowód jest nieważny. Czy przedstawiciel pożyczkodawcy nie ma obowiązku sprawdzić na wstępie dokumentów potwierdzających tożsamość pożyczkobiorcy, m.in. ważności dowodu osobistego?
Nie jest to częścią weryfikacji klienta i obowiązkiem przedstawiciela banku?
Zapewne każdy bank ma własne procedury czy regulaminy, ale chyba powinna być regulacja prawna owych procedur, która z grubsza lub w szczegółach określa obowiązki i prawa obu stron?

ale załózmy że pożyczkobiorcy zależy na przyznaniu kredytu
To popełnia przestępstwo.
albo nie ma świadomości, że dowód jest nieważny
Dlaczego tej świadomości miałby nie mieć? Nie zdaje sobie sprawy, że zmieniły się dane w dowodzie?
ale chyba powinna być regulacja prawna owych procedur, która z grubsza lub w szczegółach określa obowiązki i prawa obu stron?
Jeżeli dokument nie był zastrzeżony jako kradziony czy też zgubiony, to jak miałby to pracownik zweryfikować?

Przepraszam, nie wyraziłem się dość jasno.
Pisząc "nieważny dowód osobisty" miałem na myśli przeterminowany, nie z innymi danymi adresowymi czy tym podobne.
Dowód po prostu stracił swoją ważność.
Czy w związku z tym powinienem odmówić przyznania pożyczki. Inne firmy nie uwzględniają przeterminowanych lub uszkodzonych dowodów osobistych i nie podpisują z klientem umowy, np. firmy świadczące usługi telekomunikacyjne.

Zawsze można próbować doszukiwać się nienależytej staranności po stronie banku, ale będzie to trzeba udowodnić przed sądem. Tak samo jak wpływ tego elementu na podjęcie decyzji o przyznaniu kredytu i konsekwencjach z tego wynikających.

Słowem nie ma zapisów, które tę kwestię regulują. Dobrze rozumiem?

Dzięki korf, przeczytałem tą ustawę, ale poza tym, że dowiedziałem się o obowiązku wymiany przeterminowanego dowodu i kilku innych, nomen omen interesujących regulacjach, to dalej nie wiem, kto ponosi odpowiedzialność:
a) Ten kto posłużył się takim dowodem przy zawarciu umowy kredytowej;
b) Ten kto udzielił na podstawie przeterminowanego dowodu kredytu;
c) Obie strony sa winne i powinny ponieść odpowiedzialność;
d) Nie ma winnych w tej sytuacji bo ustawodawca nie przewidział i nie usankcjonował takiej sytuacji;

Powrót