pozyczka niesplacana przez tesciow

• Autor wątku Autor wątku ygore
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Y

ygore

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
mam problem z odzyskaniem pieniędzy pożyczonych teściom. W zasadzie była to nie jedna a wiele pożyczek, kilka/kilkanaście w kwotach po do około 1000 i finałowa cześć to było około 20 000, w sumie nazbierało się tego ponad 30 000 zł. Tescie mieli spłacać pożyczkę w ratach co miesiąc po 500 zl. po roku przestali i za każdym razem kiedy upominam się o rate twierdza ze nie maja pieniędzy, co jest nie prawdą. Niestety nie podpisaliśmy nigdy żadnej umowy, pieniądze były przesyłane do nich na konto zawsze, poza tymi 20 000 które od razu poszły do komornika na spate zadłużenia teściów.

Jakie mam szanse na odzyskanie pieniędzy wstępując na drogę prawna?
Czy powinienem naciskać żebyśmy podpisali umowę o pożyczkę w 2008r.?
Co powinienem zrobić zanim skieruje się do prawnika/sadu z ta sprawa?

Pozdr.

Jeśli podpiszą zobowiązanie, albo jakiś kwit, że są Ci winni kasę, to masz już duże szanse na pozytywny wynik ewentualnej sprawy sądowej.

A, jeśli nie zgodzą się podpisać, czy jestem w stanie wygrać sprawę na podstawie umowy ustnej która w zasadzie chyba powinna być tak samo wiążąca co ta na piśmie?

Wiem, ze trudniej będzie mi udowodnić pożyczone im pieniądze ale z drugiej strony jak oni udokumentują 20 000 wpłacone gotówką komornikowi?

Powrót