Pożyczka od rodziców żony - podatek

• Autor wątku Autor wątku miodas007
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

miodas007

Użytkownik
Odpowiedzi
31
Witam, wiem, że jest się zwolnionym z podatku w kwoty powyżej 9637 jeśli pożyczkodawcą jest np. rodzic - warunkiem jest zgłoszenie w UC (w przypadku teściów jednak podatek już się płaci). I tutaj moje pytanie: jak to się ma do tego, że wraz żoną mamy wspólnotę majątkową? Jeśli pożyczka będzie udzielona żonie przez jej rodziców, a potem te pieniądze znajdą się u mnie na koncie (gdzie zresztą dalej powędrują celem kupna domu) - to będzie to w porządku ?

miodas007 napisał:
... wspólnotę majątkową? ...
Jeśli już to wspólność majątkową.
miodas007 napisał:
... Jeśli pożyczka będzie udzielona żonie przez jej rodziców ...
Będą jej majątkiem osobistym. Konto, o którym wspominasz, wchodzi w skład Twojego majątku osobistego?

Konto, o którym wspominasz, wchodzi w skład Twojego majątku osobistego?
Szczerze mówiąc do końca nie wiem. Utworzone zostało za czasu małżeństwa, z niego też spłacany jest wspólny kredyt hipoteczny.

W każdym bądź razie ta darowizna od rodziców żony miałaby być na poczet wkładu własnego (części) dla nowego kredytu hipotecznego (wspólnego). Może to trzeba inaczej zrealizować ?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Ten wkład będzie pochodził z majątku osobistego, zatem będzie to współwłasność ułamkowa i w części wspólność małżeńska.

Rozumiem, ale czy to coś w sumie zmienia w kontekście mojego pytania? Innymi słowy, podatku odprowadzać rozumiem nie będzie trzeba - bo tylko o to de facto w moim pytaniu chodzi.
Inna sprawa, to jak to się ma do tego, że spłata pożyczki będzie już z majątku wspólnego...

miodas007 napisał:
... 9637 jeśli pożyczkodawcą ...
Jeśli będzie to pożyczka a nie darowizna to będą mieć zastosowania regulacje z Art. 720. i następnych Kodeksu cywilnego.

miodas007 napisał:
... to jak to się ma do tego, że spłata pożyczki będzie już z majątku wspólnego...
Ty, w razie rozwodu, będziesz mógł mieć roszczenia o zwrot nakładów na pożyczkę.

Powrót