Pozyczka-odzyskanie dlugu

• Autor wątku Autor wątku doniec303
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

doniec303

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
Witam,
w roku 2012 pozyczylam pieniadze o wartosci przekraczajacej 500zl bliskiej wowczas osobie-stad brak umowy pozyczki :( Kwota zostala przelana z mojego konta na jego rachunek w tytule "pożyczka".Od tego czasu to jest okolo 16 m-ce nie dostalam jej zwrotu posiadam ,procz ww potwierdzenia przelewu, korespondencje meilowa w ktorej pozyczkobiorca tlumaczy sie zla sytuacja w pracy i deklaruje sie na zwrot kwoty przekladajac wciaz terminy zwrotu.
Czy dobrze rozumiem, ze moge traktowac ta pozyczke na podstawie umowy ustnej i czy posiadajac tego rodzaju dokumenty jest sens skladac sprawe do sadu?
Jesli tak jakie kroki powinnam podjac?

Moim zdaniem nie będzie problemu. Wezwanie na piśmie, pozew w upominawczym. Jako dowody potwierdzenie przelewu, korespondencja z dłużnikiem i już.
Można też w EPU, również powinni zasądzić.

korf napisał:
Panie ksk80 a art 720kc?

Panie korf, a 74 §§1 i 2 KC, a całe orzecznictwo dotyczące początku dowodu na piśmie? Mając potwierdzenie przelewu z tytułem "pożyczka" i korespondencję z uznaniem długu nie widzę problemu. Świadkowie i słuchanie stron jest zbędne w takiej sytuacji. Ćwiczyłem takie przypadki w upominawczym bez problemu na kwoty rzędu 50k-100k PLN.

Twoje prawo, skany prawomocnych wyroków podesłać? :)
A oprócz zwątpienia, merytorycznie odnośnie 74 i początku dowodu na piśmie? Też wątpisz w ugruntowaną linię orzeczniczą SN? Też twoje prawo :)

Rzecz nie w orzecznictwie, ale w trybie, w ścieżce. Chyba miałeś do czynienia z gamoniami...

Kurcze..teraz to juz nic nie ruzumiem:(

Tak jak napisał ksk 80 w post
ksk80 napisał:
Moim zdaniem nie będzie problemu. Wezwanie na piśmie, pozew w upominawczym. Jako dowody potwierdzenie przelewu, korespondencja z dłużnikiem i już.
Darowałbym sobie EPU o to był spór

Aha teraz znacznie jasniej:) dzieki

korf napisał:
Rzecz nie w orzecznictwie, ale w trybie, w ścieżce. Chyba miałeś do czynienia z gamoniami...

No, pewnie tak. Bo jak wiadomo w sądach sami gamonie, a pełnomocnik strony przeciwnej gamoń także. Chyba zacznę grać w totka z takim szczęściem :)

Czyli Co Doradcy:) szanse sa??wysylac wezwanie do zaplaty z terminem ostatecznym?

Powrót