pozyczka, policja, sąd, wyłudzenie

• Autor wątku Autor wątku mmmichalll
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mmmichalll

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Witam

Pożyczyłem pieniądze znajomemu, na rozpoczęcie biznesu mówił, że ma firmę od kilku lat ale jak się okazało takiej nie miał. To miały być pieniądze na rozpoczęcie biznesu, który później mieliśmy robić we dwoje założyć spółkę itp
Mam umowę na piśmie + przelewy na jego konto z tytułem przelewu "pieniądze na rozpoczęcie biznesu i pożyczka pieniędzy"

Wysłałem już 2 wezwania do zapłaty i nic tylko obiecuje spłacić dług od kilku miesięcy. korespondencji nie odebrał bo jest za granicą mam awizo itp

Teraz mam wątpliwości czy dane dowodu osobistego, który podał w umowie jest prawdziwe - umowa została sporządzona na odległość (dzieli nas 400 km)

1.Chce pójść z tym na policję i oskarżyć o wyłudzenie pieniędzy i wprowadzanie w błąd
2. Pójść do sądu i złożyć pozew o zwrot pożyczki

i mam pytanie:

1. Na jaki artykuł się powołać na policji by sprawdziła prawdziwość jego danych? i przyjęła wniosek o wyłudzenie pieniędzy?

2. Czy jak złoże pozew w e-sądzie a adresat jest nie obecny w miejscu zameldowania czy taki pozew nabierze mocy prawnej?
3. Gdzie odbędzie się rozprawa w moim mieście czy jego?

Dziękuję

1. Art. 286 kk. dot. oszustwa.
2. Po tym co słyszałem o E-Sądzie w Lublinie, Wyrok * nabierze mocy prawnej i dłużnik dowie się o sprawie dopiero od komornika. Wtedy ( jeśli będzie mądry) będzie się starał unieważnić wyrok argumentując to brakiem możliwości obrony.
3. W sądzie który jest właściwy dla niego.

1.A czy policja na moją prośbę sprawdzi prawdziwość danych i miejsce zamieszkania osoby?

2. Czyli jeśli złożę pozew o spłatę długu w sądzie w moim mieście to rozprawa odbędzie się w jego tak? A ile czasu trzeba czekać na wyznaczenie daty rozprawy od momentu złożenia pozwu?

Dziękuję za odpowiedź :)

1. Jeśli zachodzi podejrzenie popełnienia przestępstwa.
2. Możesz złożyć w swoim mieście ale Twój Sąd przekaże to jego sądowi więc to tylko przedłuży. Czas na wyznaczenie rozprawy nie jest prawnie oznaczony ale wnieś do Sądu w pozwie o rozpoznanie sprawy w postępowaniu nakazowym. Masz umowę na piśmie , oświadczenia dłużnika o woli oddania długu , i dowody przelewów więc Sąd powinien owy wniosek uwzględnić. Wtedy bez rozprawy, zostanie na adres dłużnika doręczony nakaz zapłaty. Dopiero po jego ewentualnym sprzeciwie będą odbywać się rozprawy..

A , i jeśli nie chcesz wnosić opłaty od pozwu. Jeśli policja podciągnęła by to pod prawo karne to trzeba poczekać aż sprawa trafi do prokuratury i wnieść do nich pozew cywilny adresowany na Sąd Karny. Wtedy w postępowaniu przed sądem występuje się w prawach pokrzywdzonego i powoda cywilnego. Ten sam karny skład sędziowski rozpatruje pozew cywilny. Tzw. Adhezyjność postępowania karnego. Jednak sądy karne często lubią odrzucać takie pozwy z byle powodu, wtedy można żądać przekazania sprawy Wydziałowi Cywilnemu bo na owe postanowienie zażalenie nie przysługuje. Pierwsza opcja- szybsza , druga- możliwe że bezpłatna. Twój wybór.

Ostatnia edycja:
Byłem na policji ale olali sprawę mam umowę to kazali założyć sprawę cywilną więc lipa.

Dowiedziałem się, z forum, że najlepiej złożyć pozew w postępowaniu nakazowym.

1.Ile będzie to kosztowało od sumy 30 tyś 5% czy 1,3% wartości?
2. Czy mogę wszystkie dokumenty wysłać listownie do sądu wg jego miejscu zamieszkania czy złożyć po prostu w sądzie w moim mieście a oni to przekierują dalej?
3. Jak szybko rozpatruje to sąd?
4. Gdzie mogę pobrać formularze w postępowaniu nakazowym?

No to napisałem Ci że lepiej w postępowaniu nakazowym. :)
1. 5% od wartości przedmiotu sporu. 30 tyś- to właściwym będzie Sąd Rejonowy Wydział Gospodarczy jako I instancja.
2. Możesz i tak i tak. Pierwsza opcja szybsza.
3. Jeśli Sąd uzna wniosek o rozpoznanie sprawy w postępowaniu nakazowym to ok. miesiąca. ( zależy od ilości rozpatrywanych spraw, zna pan polskie sądy.)
4. Na stronie Ministerstwa Sprawiedliwości , w budynku Twojego Sądu Rejonowego , w urzędach gminy , w internecie. Tak zwany formularz "P" Wniosek o rozpoznanie sprawy w postępowaniu nakazowym powinien być zawarty w którejśtam rubryce na dole 2 strony pozwu-" inne wnioski" czy jakoś tak..

Julek co ty pleciesz? Popraw
1. Sąd właściwy? I dlaczego gospodarczy wydział?
2. Wpis od wsp EPU jaki? SR jaki?
3. I czas?

Powrót