Pożyczka prywatna i BONUSY?

• Autor wątku Autor wątku Kosmyk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kosmyk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam,

Ponad rok temu zawarłam umowę pożyczki prywatnej /jeden z paragrafów tej umowy mówi ze pożyczka jest oprocentowana 20 % w skali roku/. Co miesiąc wpłącałam na konto pozyczkodawcy 5 % od kapitału/w skali miesiaca/, jednak w tytule przelewu wpisywałąm "spłąta bonusa do mowy z dn..../.

Na tą chwilę pożyczkodawca żada ode mnie spłaty kapitału z umowy. Pytanie więc brzmi:

1. Jeśli sprawa trafi do sądu-czy sąd może uznać spłatę owych bonusów na poczet spłaty kapitału i odsetek ustawowych?

Bardzo proszę o zainteresowanie moim postem i o odpowiedź.

dziękuję i pozdrawiam:)

jeżeli dokonywane były wpłaty to sąd na pewno to rozpatrzy. Kapitał + odsetki daje pewną całość. Wpłaty na pewno były w jakiś sposób księgowane. Jeżeli pani wpłaty pokryły jedynie wartość odsetek, to pożyczkodawca może żądać zapłaty kapitału. Jeżeli wpłaty pokryły odsetki i część kapitału to pozyczkodawca może żądać tej części kapitału i ewentualne dalsze odsetki

dziękuję bardzo za zainteresowanie moim postem. Skonsultowałam ten problem z adwokatem i uzyskałam dokłądnie taką samą odpowiedź:) Spłaty jakkowliek były tytułowane w opisie przelewu zaliczone powinny być na poczet spłaty zadłużenia wraz z odsetkami "legalnymi", czyli max 20% w skali roku-wyższe odsetki to LICHWA.

Gdzie można otrzymać prywatną pożyczkę? Proszę napisz! jestem w tragicznej sytuacji i tylko taka opcja może mnie uratować.

aniula1 napisał:
Gdzie można otrzymać prywatną pożyczkę?
u każdej osoby ktora zechce takiej pożyczki udzielić...np. twoja sąsiadka....może teściowa a może pani z kiosku w pobliżu...itp.

oj żeby to było takie proste...

@aniula1-prywatne pożyczki są zazwyczaj wysoko oprocentowane, nie wydaje mi się, że jest to sposób na rozwiązanie problemu, poza tym osoby, które ich udzielają to nastawieni na DUŻY ZYSK zwyczajni lichwiarze, którzy udając "dobrych i pomocnych wierzycieli" robią "w konia" naiwnych ludzi i "doją" z nich ile tylko się da, zerują na ludzkiej nędzy i problemach! Przestrzegam przed taką formą zaciągania pożyczek i radzę "trzymac się" z daleka od osób które chętnie ich udzielaja!

Powrót