Pożyczka prywatna i brak spłaty

• Autor wątku Autor wątku ZielonySkrzat
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

ZielonySkrzat

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam jeszcze raz w innym teraz temacie.

Wraz z żoną pożyczyliśmy przyjaciółce kwotę na blisko 5000zł. Miała spłacać nam w ratach przez dany okres. Mamy spisaną z nią umowę pożyczki bez odsetek. Bo uznaliśmy, że nie ma sensu. Chociaż to teraz nie jest zbyt ważne.

Umowa jest, jej dane są. Ona teraz nie spłaca, a zostało ponad 3000zł do spłaty. Z tego co się dowiedzieliśmy, na umowie ma najniższą krajową, ma już komornika i jakiś dług. Samochód i wszystkie inne dobra są przepisane na inne osoby - na rodzinę.

Czy składając wniosek do sądu o ściągnięcie tych pieniędzy jest szansa na wygraną skoro ma już dług i komornika, a umowa o pracę to najniższa krajowa?

Jak odzyskać te pieniądze?

ZielonySkrzat napisał:
zy składając wniosek do sądu o ściągnięcie tych pieniędzy jest szansa na wygraną skoro ma już dług i komornika, a umowa o pracę to najniższa krajowa?
a co ma piernik do wiatraka, wezwać dłużnika do spłaty pożyczki jeżeli termin spłaty już upłynął, a potem do sądu o wydanie nakazu zapłaty,

Tyle, że ja bym załatwił jej drugiego komornika, a ten pierwszy nie ma z czego prawnie jej ściągnąć bo z najniższej nie można?

ZielonySkrzat napisał:
Tyle, że ja bym załatwił jej drugiego komornika
twoje pieniądze, rób co chcesz, ale lepszy prawomocny nakaz zapłaty z klauzulą niż nic,

Nie zrozumieliśmy się :) Ja rzecz jasna pójdę do sądu, tylko co dalej skoro inni komornicy nic jej nie mogą ściągnąć bo się okazało, że jest taka cwana? Wtedy i ja z komornikiem nic nie zyskam...

ZielonySkrzat napisał:
Nie zrozumieliśmy się :) Ja rzecz jasna pójdę do sądu, tylko co dalej skoro inni komornicy nic jej nie mogą ściągnąć bo się okazało, że jest taka cwana? Wtedy i ja z komornikiem nic nie zyskam...

Wydany nakaz zapłaty ma moc wyroku sądowego, jeżeli strona przeciwna nie wniesie sprzeciwu i wtedy po nadaniu klauzuli wykonalności masz 6 lat na egzekucję kwoty z nakazu.

To są Twoje pieniądze? Chcesz je podarować?

Oczywiście, że nie chcę tego darować. Idę do sądu bo to jest pewne, zapada wyrok, jest klauzula wykonywalności, biorę komornika, a ten powie mi - nie mamy prawnie z czego ściągnąć. Co wtedy mam zrobić? Bo wiem, że taka sytuacja będzie...

ZielonySkrzat napisał:
biorę komornika, a ten powie mi - nie mamy prawnie z czego ściągnąć. Co wtedy mam zrobić? Bo wiem, że taka sytuacja będzie...

Po jakimś czasie np. po upływie roku ponawiasz egzekucję komorniczą.

Powrót