pozyczka prywatna jak odzyskać dług

• Autor wątku Autor wątku magdalenna7
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

magdalenna7

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, w październiku 2016 r udzieliłam pożyczki prywatnej na kwotę 20000 euro. Posiadam akt notarialny w języku angielskim wykonany w biurze notarialnym w Holandii. Umowa została zawarta na 20 miesięcy płatność 1000 e co miesiąc. Pożyczkobiorca spłacił do dnia dzisiejszego 14505 e. Pozostała kwota do spłaty 6495 e. Posiadam także nagranie z rozmowy telefonicznej w której pożyczkobiorca zgadza się, że jest winny jeszcze ponad 6000 e. Odkąd pożyczkobiorca wyjechał z Holandii do Polski rok temu przestał spłacać pożyczkę. Za brak spłaty w terminie w umowie jest zapis o 10 proc odsetek.

Co mogę zrobić w tej sytuacji? Mieszkam na codzień w Holandii i trudno mi windykować te pożyczkę.

Czy mogę ten dług odsprzedać? ***

Pozdrawiam
moderacja
Proszę wnikliwie zapoznać się z regulaminem forum i nie łamać jego zapisów :)

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Są dwie możliwości - 1) sprzedaż długu. Wtedy trzeba się liczyć z tym, że dostanie Pani do ręki około połowy tego długu.
2) zlecenie sprawy adwokatowi/radcy prawnemu.

Raczej odradzałbym korzystanie z firmy windykacyjnej. Nietrudno trafić na oszusta.

Kluczowe pytanie - czy dłużnik ma stałe miejsce zamieszkania w Polsce i czy ma jakiś majątek lub pracę tutaj?

Dzięuje za szybką odpowiedz. Tak dane w akcie notarialnym to nasze polskie dowody osobiste. Napewno ma dalej ten sam meldunek. Po wyjeżdzie wyłączył numer telefonu i dlatego nie mam kontaktu. Wiem, że podobno pracuje jednak nie wiem czy jest to praca legalna i gdzie.

Powrót