pozyczka przez przelew i dowody na facebook'u

• Autor wątku Autor wątku pytajaca123697
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pytajaca123697

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam, przetrzasnelam forum ale w odpowiedziach znajduje pewne sprzecznosci dot. tego tematu. Mianowicie kolega poprosil mnie o pozyczenie pieniedzy (telefonicznie), konkretnie od razu o przelanie na konto hotelu (mowil ze go okradli na wakacjach, a jako ze to znajomy to od razu zdecydowalam sie pomoc). nastepnego dnia poprosil jeszcze raz o pieniadze (tym razem przez facebooka) zeby mial za co przezyc ten jeden dzien. to rowniez poszlo przelewem. Oba te przelewy nie przekroczyly wartosci 500 zl, wiec dlug nie jest duzy i umowa nie wymagala nawet formy pisemnej, ale za bezczelnosc z jaka mnie potraktowal postanowilam nie pozostawiac sprawy samej sobie. mam potwierdzenia tych przelewow, dodatkowo wiadomosci na facebooku , w ktorych jednoznacznie i kilkakrotnie zobowiazywal sie do zaplaty, koniec koncow ustalilismy razem konkretna date zwrotu calej kwoty. moje pytanie jest nastepujace : czy po bezskutecznym (a takie bedzie na pewno) wezwaniu do zaplaty i skierowaniu sprawy do EPU owe wiadomosci i potwierdzenia przelewow (przelew ktory poszedl na jego konto mial tytul po prostu "pieniadze", wiec nie za ciekawie, a ten wyslany na rachunek bankowy hotelu byl zatytulowany "oplata za nocleg <imie i nazwisko znajomego>) beda wystarczajacymi dowodami ? Na forum roznie sie wypowiadacie na temat dowodow z wiadomosci z facebooka. kiedys juz pisalam pozew w epu dot. nakazu zaplaty i takowy otrzymalam, nawet dowodow sie nie zalaczalo, wystarczylo je wymienic, wiec jezeli tylko dowody beda wystarczajace to chhyba moge byc pewna,ze sprawa zsotanie rozpatrzona pomyslnie ? i jak wyglada egzekucja komornicza tak malych dlugow/ile kosztuje ?

Powrót