O
OszukanaDanuta
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 4
Witam. Parę dni temu znalazłam ofertę pożyczki prywatnej. Umówiłam się z tym panem, że pożyczy mi 70 000 zł, jednak ja najpierw muszę wysłać 1200 zł "kosztów ubezpieczenia pożyczki". Zgodziłam się.
Otrzymałam umowę podpisaną przez tego kogoś, skan jego dowodu osobistego no i ostatecznie wysłałam mu pieniądze.
Teraz jednak, po 3 dniach dostałam informację, że firma Allianz odmówiła ubezpieczenia pożyczki, więc to z mojej winy umowa nie doszła do skutku!!!
Powodem odrzucenia tego czegoś było to, że nie mam zdolności kredytowej!!! A w ogłoszeniu było napisane, że nie interesuje go moja zdolność kredytowa:
W umowie był taki zapis:
Dodatkowo napisał mi, że umowa została podpisana w dniu 29-03 (podpisałam umowę i wysłałam skan do niego), a ja ten przelew wykonałam 31-03!!! Dlatego też umowa nie jest ważna bo nie wywiązałam się z umowy!!!
Mam dane tego oszusta, bo wysłał mi skan dowodu.
Gdzie się mam w tej sprawie skierować?
Co mu grozi za takie zachowanie?
Uda mi się odzyskać te pieniądze, i ile czasu to potrwa?
Bardzo proszę, pomóżcie. Ten człowiek zepsuł mi święta....
Otrzymałam umowę podpisaną przez tego kogoś, skan jego dowodu osobistego no i ostatecznie wysłałam mu pieniądze.
Teraz jednak, po 3 dniach dostałam informację, że firma Allianz odmówiła ubezpieczenia pożyczki, więc to z mojej winy umowa nie doszła do skutku!!!
Powodem odrzucenia tego czegoś było to, że nie mam zdolności kredytowej!!! A w ogłoszeniu było napisane, że nie interesuje go moja zdolność kredytowa:
I niby dlatego nie przysługuje mi zwrot tych 1200 zł.Firma Allianz odmówiła udzielenia ubezpieczenia pożyczki, gdyż Pani Danuta D*****, [itd] nie posiada wystarczającej zdolności kredytowej. Tym samym zgodnie z podpisaną umową nie przysługuje Pani zwrot w/w kosztów. Zgodnie z par. 6 naszej umowy, kwota ta jest bezzwrotna w każdym przypadku.
W umowie był taki zapis:
§ 6
Pożyczkobiorca oświadcza, iż wykona przelew w wysokości kwoty ubezpieczenia pożyczki, tj. 1170 zł, na podane przez Pożyczkodawcę konto. Pożyczkodawca określa, iż niezwłocznie po uzyskaniu tej kwoty udzieli ubezpieczonej pożyczki pożyczkobiorcy.Pożyczka ubezpieczona jest w firmie Allianz. Obejmuje ona koszty windykacji, w przypadku braku wywiązania się z umowy.
Kwota ta jest bezzwrotna w każdym przypadku, poza tym, gdy umowa nie dojdzie do skutku z winy pożyczkodawcy. Gdy umowa nie dojdzie do skutku z winy Pożyczkodawcy, ten deklaruje się, iż zwróci całą tą kwotę z należnymi odsetkami wysokości czterokrotnej stopy lombardowej NBP.
Dodatkowo napisał mi, że umowa została podpisana w dniu 29-03 (podpisałam umowę i wysłałam skan do niego), a ja ten przelew wykonałam 31-03!!! Dlatego też umowa nie jest ważna bo nie wywiązałam się z umowy!!!
Mam dane tego oszusta, bo wysłał mi skan dowodu.
Gdzie się mam w tej sprawie skierować?
Co mu grozi za takie zachowanie?
Uda mi się odzyskać te pieniądze, i ile czasu to potrwa?
Bardzo proszę, pomóżcie. Ten człowiek zepsuł mi święta....